Ekstremisti Islamske države oteli su blizu 20 medicinskih radnika u Ibn Sina bolnici u Sirtu, u Libiji, tijekom napada na ovu ustanovu u ponedjeljak, objavili su dužnosnici bolnice. Među otetim medicinarima nalaze se i državljani Srbije, javlja CNN.

Grupa od 30 naoružanih militanata Islamske države napali su bolnicu dok je autobus čekao da u bolnicu poveze radnike koji nisu državljani Libije.

Najveći broj otetih radnika je s Filipina, dok su neki od njih državljani Ukrajine i Srbije. Navodno su se spremali da napuste grad zbog nesigurnosti, javlja CNN.

Dužnosnici vjeruju kako pripadnici Islamske države nisu željeli da medicinari napuste grad jer su oni zapravo jedini tim koji im je potreban za pružanje pomoći velikom broju ranjenih i ozlijeđenih.

Inače, Sirt se nalazi između Tripolija i Bengazija. Ovaj grad bio je najveća podrška Moameru Gadafiju i njegovim sljedbenicima u građanskom ratu.

Islamska država je kontrolu nad gradom, uključujući i bolnicu, preuzela prošle godine.

Filipinska vlada je danas saopćila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopćeno da su ih iz bolnice u Sirtu oteli pripadnici IS-a, nisu otete, već ih je na sigurno mjesto odveo jedan prijatelj, prenosi Blic.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok