Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Njemačkoj, gdje se sastala s predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačka je, nakon Bosne i Hercegovine, druga zemlja u koju je predsjednica otišla u službeni posjet.

Dobri partnerski odnosi, politički i gospodarski, na području turizma, znanosti i kulture, potvrđeni su i tijekom ovog posjeta koji je, rekla je predsjednica, trebao poslati simboličnu poruku snažnog partnerstva.

Zagreb prepoznaje ulogu Njemačke u euroatlantskoj strukturi. Hrvatska, kao zemlja koja je prolazila dvostruku tranziciju, nastavit će s reformama koji su uvjet izlaska iz krize, rekla je.

Gauck je potvrdio da je Hrvatska uzor i spona svim zeljama zapadnog Balkana na putu u EU. Poručio je da se Hrvatska mora suočiti sa svojom prošlošću, kao što je to učinila i Njemačka. Grabar-Kitarović je posebno istaknula suradnju unutar procesa Brdo-Brijuni te unutar NATO-a u mirovnim operacijama u Afganistanu.

Nakon razgovora s Gauckom i Merkel, hrvatska predsjednica predvečer je u Europskoj akademiji Berlin održala predavanje o Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Rekla je kako je potpora Njemačke Hrvatskoj u borbi za neovisnost i pristupanju Europskoj uniji bila vrijedna truda. Predavanjem je završila jednodnevni posjet Njemačkoj.

Gospodarski odnosi s Njemačkom su među najvažnijima, riječ je o drugom vanjskotrgovinskom partneru i trećoj zemlji po inozemnim investicijama. Iz Njemačke dolazi gotovo dva milijuna turista godišnje. Dosadašnji pokušaji da se pronađe novi smjer suradnje prate neprestana vrludanja. Mnogi milijunski projekti stoje u ladicama.

Sudjelujući u raspravi nakon predavanja i odgovarajući na brojna pitanja, rekla je između ostaloga da će Titova bista iz predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto.

Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsjedničkim dvorima, Grabar-Kitarović je podsjetila na politiku predsjednika Franje Tuđmana koji se zauzimao za nacionalno jedinstvo zbog potrebe za obranom zemlje.

Poručila je da je pitanje lustracije pogodnije za vladu nego za predsjednicu Republike, napomenuvši kako ona ipak radije razgovara o pitanjima o budućnosti nego o temama iz prošlosti.

"Tito je bio diktator", rekla je na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju, prenosi Hina.

Posebnu pozornost posvetila je Bosni i Hercegovini, rekavši kako podržava tu državu kao zajednicu ravnopravnih naroda.

"Bosna i Hercegovina je država koja ne funkcionira dobro", naglasila je, podsjetivši kako Hrvatska ustraje na suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i političkoj neovisnosti BiH, brinući se i za tamošnje Hrvate.

"Zaštita Hrvata u BiH naša je ustavna obveza", podsjetila je, pozvavši građane BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju.

Hrvatska će dati svoj doprinos napretku zemalja u jugoistočnoj Europi, a otvorena pitanja sa susjedima trebaju se riješiti, rekla je hrvatska predsjednica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok