Andreas Lubitz

Mladi kopilot Andreas Lubitz vrlo je vjerojatno prolazio kroz 'osobnu krizu' u trenutku stravičnog pada Germanwingsova zrakoplova, javljaju svjetski mediji.

U medijskim izvješćima navodi se kako se 28-godišnjak borio s emocijama i depresijom nakon propale veze. Vjeruje se kako je upravo to bio razlog zašto je zrakoplov Airbus A320 na letu iz Barcelone za Düsseldorf zabio u planinu pri čemu je poginulo 149 osoba, piše Daily Mail.

Priopćenja novinara ispred Lubitzove kuće navode kako se trebao oženiti iduće godine. Poznato je da je Lubitz imao djevojku, međutim nitko od njemu bliskih osoba nije primijetio da nešto nije u redu.

Nova teorija zašto je do nesreće došlo pojavila se svega par sati nakon što je policija, koja istražuje nesreću, objavila kako je došla do 'značajnog otkrića' tijekom četverosatnog pretraživanja Lubitzevog stana, kojeg je dijelio s djevojkom.

Provoditelji istrage odbili su pojasniti detalje otkrića, no naglasili su kako se ne radi o oproštajnom pismu.

- Dali smo se u potragu kako bismo pronašli nešto što bi moglo objasniti što se dogodilo. Pronašli smo nešto što ćemo odnijeti na testiranje. Ne možemo u ovom trenutku reći o čemu je riječ, ali moglo bi se raditi o vrlo značajnom tragu. Nadamo se da će nam objasniti neke stvari - izjavio je za Daily Mail Markus Niesczery iz policije u Duesseldorfu.

Podsjetimo, Lubitzev je šef jučer priznao kako Lubitz uopće nije trebao letjeti te da je uspio proći kroz 'sigurnosnu mrežu', cijeli sustav testiranja i podrške osmišljenih upravo za takve slučajeve. Otkriveno je i kako je Lubitz patio od depresije i tjelesne iscrpljenosti uzrokovane stresom i frustracijom što je naravno kočilo njegovu karijeru.

Unatoč svemu tome, uspio je proći sve psihološke procjene i smatran je sposobnim za letenje. Prema riječima istražitelja, jedina abnormalna stvar kod Lubitza je bila koliko se normalan činio.

Tužitelji su tijekom jučerašnjeg dana otkrili jezive detalje snimke iz kokpitske crne kutije, pronađene na mjestu pada, u kojima se čuje kako kapetan zrakoplova pokušava provaliti natrag u kokpit nakon što ga je Lubitz zaključao te ostao sam.

Krici putnika svjesnih što će se dogoditi mogu se čuti tek u zadnjim sekundama leta.

- Pilot je prošao sve testove i medicinska ispitivanja. Bio je sposoban letjeti bez ikakvih ograničena. Lufthansa ima poseban sustav izvještavanja u kojima posada može bez ikakvog straha od kazne prijaviti svoje probleme ili ukazati na probleme kolega. Sve sigurnosne mreže koje smo imali, ili smo barem mislili da ih imamo, u ovom slučaju nisu radile - priznao je Carsten Spohr, šef Lufthanse majčinske kompanije Germanwingsa.

Potez kopilota potaknuo je Kanadu i nekoliko pojedinačnih zračnih kompanija da u četvrtak donesu odluku po kojoj će u pilotskoj kabini uvijek morati biti dvije osobe. Britanska zrakoplovna tvrtka EasyJet i kanadska Air Transat prve su objavile tu odluku a potom je kanadska ministrica prometa objavila u Ottawi da će tako morati letjeti sve kanadske kompanije. Isto pravilo uvode i norveški Norwegian Air Shuttle i islandski Icelandair.

I druge europske kompanije razmišljaju o takvom potezu po kojem bi u pilotskoj kabini kada izađe pilot ili kopilot došli domaćica ili domaćin zrakoplova. Međutim, zasad se čeka kraj istrage u Francuskoj.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa kaže u priopćenju da je u Europi trenutno na snazi pravilo po kojem pilot ne mora biti zamijenjen članom posade kada napusti kokpit.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok