Njemački parlament odobrio je uvođenje putarine za autoputove u iznosu do 150 eura godišnje od 2016. godine, što je mjera za koju kritičari kažu da će pogoditi strance i da predstavlja kršenje propisa EU.

Njemački vozači također će plaćati putarinu, ali će im to biti nadoknađeno odgovarajućim umanjenjem postojećih automobilskih pristojbi, prenijela je Srna.

"Ova mjera u suglasnosti je s propisima EU, vrijeme je da svi u to povjerujete", rekao je ministar prometa Alexander Dobrindt tijekom rasprave u parlamentu prije odobrenja mjere.

Ova mjera je projekt Dobrindta i njegove Kršćansko-socijalne unije, iako su demokršćani kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati dugo bili skeptični pa su dogovorili ovu mjeru pod uvjetom da je u skladu s propisima EU, koji zabranjuju diskriminaciju stranaca.

Europski sud pravde će analizirati ovu mjeru. Dobrindt je rekao kako će nova putarina godišnje donijeti državi oko 500 milijuna eura, a što će biti uloženo u putnu infrastrukturu.

Strani vozači moći će platiti kratkoročne vinjete u vrijednosti između pet i 30 eura za razdoblje od deset dana do dva mjeseca.

Dobrindtova stranka već dugo zahtijeva da strani vozači plaćaju putarinu na autoputovima jer je, kako kažu, nepošteno da stranci putuju besplatno po Njemačkoj, dok Nijemci moraju plaćati cestarinu u susjednim zemljama, kao što su Austrija, Švicarska i Francuska.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok