Otvaraju se neke optužnice protiv hrvatskih generala i viših časnika u Sarajevu, jer se u tom gradu osniva određeni mini Haag. Jedan od pukovnika Hrvatske vojske je već dobio poziv kao svjedok, i to na osobnu adresu mimo Ministarstva obrane i drugih hrvatskih institucija.

Generalski zbor se namjerava uključiti u taj problem, jer su poznati svi dokumenti i dosadašnje presude Međunarodnog suda u Haagu i smatramo da trebamo maksimalno zaštititi naše suborce. Piše Slobodna Dalmacija.

Postojali su i sporazumi između BiH i Hrvatske oko sudjelovanja HV-a na teritoriju Bosne i Hercegovine, a i prema međunarodnim konvencijama svaka država može privremeno u posebnim okolnostima ući 60 kilometara na teritorij druge države. Pozivam medije da istraže o čemu se u ovom slučaju sarajevskog mini Haaga radi“, ustvrdio je umirovljeni general Pavao Miljavac i predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) nakon redovite godišnje Skupštine te udruge održane u subotu.

Podsjetimo, tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je prije mjesec dana opovrgnulo natpise iz tjednika Nacional prema kojima se u Sarajevu pripremaju optužnice za ratne zločine protiv Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a. „Tužiteljstvo BiH ne vodi nikakvu istragu protiv Milijana Brkića. Dakle, ta osoba nije pod istragom niti se priprema podizanje optužnice, tako da su ti navodi apsolutno netočni i neistiniti“, poručili su priopćenjem koje je objavljeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Nacional je tada naveo, pozivajući se na dva neovisna izvora, da se „bliži vrhunac lova Tužiteljstva BiH na glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića“, te da bi se on mogao naći na udaru u sklopu šire akcije Tužiteljstva BiH u kojoj se pokušavaju rasvijetliti zločini počinjeni nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna i okolice 1992. Zanimljivo je kako su iz Tužiteljstva BiH tada istaknuli da su zamijetili zlonamjerne tendencije pojedinih medija i portala u vezi sa suradnjom državnih odvjetništava BiH i Hrvatske.

„Tim povodom možemo poručiti javnosti da Tužiteljstvo BiH i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) imaju izuzetno dobru i profesionalnu suradnju na temelju potpisanog Protokola o suradnji u kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida’, navodi Tužiteljstvo BiH, a taj je Protokol potpisan 2013. „Ova suradnja odvija se po najvišim standardima međunarodnog humanitarnog prava, usmjerena je prema uspostavi vladavine prava i sprječavanja nekažnjivosti ratnih zločina i realizira se uz punu potporu struktura EU-a i UN-a“, stajalo je na kraju tog priopćenja. Do zaključenja ovog broja, međutim, nismo uspjeli doznati, koji pukovnik HV-a je dobio poziv za svjedočenje od Tužiteljstva BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok