Od vida mi je bilo ostalo samo 15 posto, gotovo ništa, a jedina perspektiva bila je transplantacija rožnice ili pakao s tvrdim lećama.

Ipak, kombiniranim zahvatom laserskog skidanja dioptrije - Atenskim protokolom, najsuvremenijom i najuspješnijom operacijom keratokonusa, vraćen mi je vid.

Prvi put sam shvatio da mi nešto ne štima s okom u 18. godini, kad je na pregledu zbog vozačkog ispita ustanovljeno da imam dioptriju -4. Zapravo sam se i prije morao naprezati da bih vidio, ali nekako sam već bio navikao tako gledati pa to nisam doživljavao kao problem. Tada sam počeo obilaziti okuliste po domovima zdravlja, no jedino što sam dobivao bile su naočale sa sve većom i većom dioptrijom, tako da sam u tridesetoj godini već došao do dioptrije -8.

Tada sam otišao na pregled u KBC Zagreb, gdje mi je dijagnosticiran keratokonus, za što su mi liječnici rekli da je jedino rješenje nošenje polutvrdih leća. Probao sam ih nositi i to je bio užas. Na silu sam ih gurao u oči dva tjedna i to je bilo strašno iskustvo jer one dižu kapak, oko se jako suši i boli, a teško ih je i stavljati i vaditi iz očiju. Leće su bile katastrofa i što se tiče posla jer sam morao svakih pola sata kapati umjetne suze, inače bi mi se zamutio vid i počele bi me peći oči. Istina, s njima sam nešto bolje vidio, ali mi je stvarno bilo neizdrživo.

Srećom, tada sam od prijatelja čuo za doktora Knezovića, otišao k njemu na pregled, i on mu je odmah predložio Atenski protokol.

Sada, četiri mjeseca nakon operacije, imam već 70 posto vida, a doktor Knezović mi je rekao da proces nije gotov jer treba 6 do 7 mjeseci da sve sjedne na svoje mjesto. Očekivani rezultat je 90 posto vida bez ikakvih pomagala, ali meni je i ovo sada već mrak. Mogu normalno gledati televiziju, a prije nisam vidio ništa osim duplih i mutnih slika, na ulici razabirem lica iz daljine, a sve oko mene ima jasnije obrise. Da mi je netko u startu rekao da će biti tako, ne bih razmišljao ni trenutka.

Knezović Vision Group u Zagrebu, Vukovarska 269f jedino je mjesto gdje u Hrvatskoj rade operaciju keratokonusa po Atenskom protokolu.

Za lasersko skidanje dioptrije, staračku dalekovidnost, operaciju sive mrene ili specijalistički pregled na jedinstvenim dijagnostičkim aparatima u Hrvatskoj možete se naručiti i on line:

http://knezovic.com.hr/narudzba/

 

Bolest koja vodi u sljepoću

O keratokonusu nam iz stručnog kuta govori dr.Igor Knezović:

Keratokonus spada u degenerativne bolesti rožnice i javlja se već u mlađoj dobi. Riječ je o neizlječivoj bolesti koja uzrokuje postupno pogoršanje vida koje često nije moguće ispraviti naočalama i kontaktnim lećama, a uznapredovali stadij nerijetko dovodi i do trajnog gubitka vida i potpune narušenosti kvalitete života. Dosad su, s većim ili manjim uspjehom, primjenjivane različite terapijske metode za zaustavljanje progresije ove bolesti, no najbolje rezultate vida kod pacijenata postigli su grčki stručnjaci. Nije čudo što su upravo oni usavršili liječenje keratokonusa s obzirom na to da Grčka spada u geografsko podneblje s visokom pojavnošću te bolesti.

Metoda se sastoji od nekoliko koraka: prvo se učini “početno ravnanje” površine rožnice pomoću laserskog zahvata, tzv. PTK metode, nakon čega slijedi drugi laserski zahvat - topografski vođena ablacija. Tim se zahvatom velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta.

Nakon kombiniranog laserskog zahvata rožnica dobiva pravilnije konture, dioptrija se smanjuje, poboljšava se vidna oštrina te se omogućuje lakša prilagodba na kontaktne leće ako budu potrebne nakon zahvata.

Potom slijedi metoda učvršćivanja rožnice, tzv. “cross linking”.

Površina rožnice tretira se specijalno pripremljenim vitaminom B2 te se obasjava UVA svjetlošću 30 minuta, čime se znatno povećava čvrstoća rožnice i sprečava progresija keratokonusa.

Idejni začetnik te najuspješnije metode liječenja keratokonusa, koja je za nevjerojatnih 90 posto smanjila potrebu za transplantacijom rožnice, jest prof. dr. A. J. Kanellopoulos, poznati refraktivni kirurg i profesor na newyorškom sveučilištu.

Zahvaljujući prijateljstvu i suradnji dr. Knezovića i prof. Kanellopoulu-sa više nema potrebe ići u Ameriku ili Atenu, već je Atenski protokol moguće učiniti i u Zagrebu. Osim toga, operacija koja je trajala oko jedan sat bila je potpuno bezbolna, iako je obavljena pod lokalnom anestezijom.

Odmah nakon operacije mogao je gledati, nije bilo boli i nije morao nositi nikakav povez preko očiju, a prvu razliku u vidu primijetio je već nakon mjesec dana.

Detaljnije o najčešćim temama vezanim uz bolesti oka možete pročitati na blogu dr.Knezovića:

http://knezovic.com.hr/blog/

A sva svoja pitanja možete uputiti direktno dr. Knezoviću:

http://knezovic.com.hr/pitaj-doktora/

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok