Još jedan hrvatski državljanin, koji bi trebao svjedočiti na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu, prijavio je da mu se u Hrvatskoj prijeti zbog tog svjedočenja, piše Jutarnji list.

“Pazi što ćeš izjaviti u Münchenu i ne zaboravi da se vraćaš u Hrvatsku!”, rekao je svjedoku Mariju Eteroviću, kako je prijavio, neimenovani obnašatelj izvršne vlasti nekoliko dana prije nego što je primio sudski poziv iz Münchena. Ove prijetnje Eteroviću spominjale su se prošloga tjedna i na njemačkom sudu, jer je on o tome izvijestio i Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu. Sada se obratio predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću, koji nam je potvrdio da je njegova prijava o izloženosti prijetnjama zaprimljena na sudu i potom odmah proslijeđena Ravnateljstvu policije.

Eterović u svom dopisu sudu između ostaloga navodi i kako mu je sudski dostavljač koji mu je uručivao poziv za svjedočenje u Njemačkoj, njegovo ispitivanje zakazano je za 22. lipnja, rekao da se radi o pozivu za zatvor. Pritom navodi da mu to nije bilo nimalo ugodno, ali kaže kako njegova istina, ukoliko dočeka da ode svjedočiti, “neće biti nimalo ugodna ni okrivljenicima...”.

Oštećeni automobil

U svom dopisu Eterović objašnjava kako ga je sud u Münchenu pozvao kao svjedoka jer je u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, za što se terete Perković i Mustač, služio vojni rok i bio osobni vozač tadašnjeg načelnika Uprave sigurnosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu generala Jere Grubišića. Ustvrdio je da je Grubišića vozio i na dan ubojstva Đurekovića te da mu je general tada ispričao određene stvari, koje bi mogle baciti novo svjetlo na ovaj slučaj. Također je, kaže Eterović, čuo njegove razgovore putem radioveze tijekom vožnje kada je general na nekoga galamio i kontaktirao visoke dužnosnike sigurnosnih službi.

Inače, prema podacima koje je na sudu prezentirala njemačka policija, Eterović se sam javio Njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu 9. rujna prošle godine, i stavio im se na raspolaganje kao svjedok u ovom postupku. Osim spomenutih prijetnji prije mjesec dana, prijavio im je i da je netko oštetio automobil kojim se koristi.

Širio lažne glasine

Nakon što je proteklog vikenda njemačka policija pružila utočište u sigurnoj kući svjedoku Ivanu Krmpotiću, koji se žalio da hrvatska policija nije reagirala na adekvatan način kada im je prijavio provalu u zgradu i dobivanje prijeteće poruke, sada je u slučaju Eterovića sve krenulo ubrzanim tijekom. Kako nam je potvrđeno iz Ravnateljstva policije, po zaprimanju spomenute obavijesti sa Županijskog suda, odmah su poduzeti potrebni koraci te je po tom pitanju uspostavljena suradnja s njemačkom policijom.

Međutim, u slučaju Marija Eterovića svakako treba spomenuti da se radi o osobi vrlo kontroverzne prošlosti. Prema saznanjima Jutarnjeg lista, ovaj je svjedok već i hrvatskim istražiteljima nudio saznanja o počiniteljima nekih vrlo teških kaznenih djela. No, navodno su na kraju njegove izjave odbacivane na sudu te je zapao u probleme zbog širenja lažnih glasina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok