Zbog niskih cijena nafte i američkih zračnih napada militanti ISIL-a prisiljeni su sve više truda uložiti u pronalazak novih izvora financiranja ratova u Siriji i Iraku.

Prihodi od nafte bili su ključni financijski instrument uspješnog osvajanja dijela teritorija u obje države, ali niske cijene i popusti koje teroristička organizacija daje kupcima značajno su smanjili priljev novca, piše CNN Money.

„Pad cijena nafte od sredine 2014. je dodatno smanjio njihove marže na prodaju nafte i time smanjio udio nafte u ukupnom financiranju organizacije“, navodi se u izvješću tvrtke za procjenu rizika Veriska Maplecrofta. Piše Telegram.hr.

Zračni napadi na naftnu infrastrukturu

ISIL pod svojom kontrolom drži većinu sirijskih naftnih polja, točnije oko 60 posto sirijske poizvodnje nafte. No, pored nižih cijena nafte prihode im ugrožavaju i američki zračni napadi kojima je cilj uništavanje naftne infrastrukture, polja, rafinerija i konvoja za prijevoz nafte. U Verisk Maplecroftu procjenjuju da su ISIL-ovi dnevni prihodi od nafte pali s lanjskih 1,6 milijuna na 500 tisuća dolara.

Prihode od nafte poremetiti će im i prošlotjedno stradavanje u zračnom napadu jednog od vođa ISIL-a Abu Sayyafa, koji je bio zadužen za financiranje od nafte i plina. Dužnosnici Pentagona kažu da je Sayyaf imao veliku ulogu u ISIL-ovim planiranju i komunikacijama.

Alternativni načini financiranja

Dok prihodi od nafte padaju ISIL je pronašao druge načine financiranja. Stručnjaci kažu da se teroristička organizacija sve više oslanja na poreze, odnosno iznudu, od stanovnika na teritorijima pod njihovom kontrolom.

U Verisku kažu da ISIL uzima 50 posto plaće iračkih dužnosnika, kojima je iračka vlada nastavila isplaćivati plaću. Procjenjuje se da je samo porezom na prihode ISIL uspio prikupiti stotine milijuna američkih dolara. Uz to, sva vozila koja prolaze kroz njihov teritorij moraju platiti 10 posto vrijednosti robe koju voze, a dućani moraju predati 2,5 posto godišnjih prihoda.

Međutim, analitičari kažu da bi im se takva porezna politika mogla obiti o glavu zbog nezadovoljstva lokalnog stanovništva koje plaćaju velike poreze, a svjedoči sve slabijoj kvaliteti javnih usluga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok