Indonezijska vojska ostaje pri svome: najbolji način da se utvrdi koliko je neka mlada žena moralna je malo pročeprkati po njezinoj vagini.

To se zove "test dva prsta" i obavezan je za sve novakinje koje žele pristupiti vojsci. Liječnik pomoću ta dva famozna prsta utvrđuje je li žena djevica ili nije. Piše Danas.hr.

Ako joj himen nije netaknut, ona se može smatrati nečistom, a rezultati ostaju zabilježeni u njezinom osobnom kartonu.

Vaginalni testovi ne mogu dokazati vrlinu. Osim toga, također ne mogu ni precizno dokazati nevinost. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tehnika dva prsta "nema znanstvenu valjanost".

No, to ne priječi zapovjednika indonezijskih oružanih snaga, generala Moeldokoa, da se svim srcem i dalje zalaže upravo za taj test. I što je više kritika i činjenica, to su njemu njegova "dva prsta" milija i draža.

"U čemu je problem? To je dobra stvar. Pa zašto ga kritiziraju?", pitao je nedavno u razgovoru za Jakarta Globe. "Ne postoji drugi način", kaže on, "kako bi se utvrdio moral ženskih vojnika".

Njegova izjava došla je dan nakon što je Human Rights Watch pozvao da ukine tu praksu, ističući da je međunarodni ugovori opisuju kao ponižavajuću i okrutnu.

"Indonezijske oružane snage trebaju shvatiti da su 'testovi djevičanstva' štetni i ponižavajući za ženske regrute i da nemaju baš ništa s jačanjem nacionalne sigurnosti", izjavila je Nisha Varia iz HRW-a.

"Predsjednik Joko Widodo treba narediti vojsci da odmah to ukine i spriječi sve vojne bolnice da to i dalje provode", dodala je.

Test "dva prsta" nije jedinstven samo u Indoneziji. Prije zabrane 2013. vlasti u Indiji su mu podvrgavale žrtve silovanja. Do 2011. godine Egipat je "dva prsta" upražnjavao na zatvorenicama.

No, i dok su druge zemlje odustale od "testa", indonezijske vlasti – naravno – isključivo muške, iskazuju trajnu fiksaciju na to.

Human Rights Watch je podsjetio je zbog "provjere nevinosti" Indonezija već "podivljala" kada je jedan prerevni dužnosnik pokušao nametnuti test za sve maturantice u zemlji. Njegov je genijalni prijedlog bio: nema netaknutog himena – nema diplome.

Indonezijska vojska broji oko 500.000 pripradnika. Time je ujedno i najveća svjetska institucija koja i dalje prakticira – i očito uživa – test s dva prsta.

Dovoljno je reći da ovoj vojnoj sili – koju čini tek 10 posto žena – ne pada na pamet gurati prste u preostalih 90 posto pripadnika, kako bi "testirali" njihov moral.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok