Njemačka će vjerojatno 1. srpnja otvoriti svoje tržište rada za građane Hrvatske, kazao je u neslužbenom razgovoru za portal Croexpress.eu zastupnik njemačkog Bundestaga Klaus-Peter Wilsch.

Wilsch (CDU) je za portal rekao kako je politička odluka donesena te da se čeka da prođe parlamentarnu proceduru. Odluka o ukidanju radnih dozvola po njemu će biti donesena tijekom lipnja. Piše Slobodna Dalmacija.

Portal podsjeća da je i ranije Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, potvrdio da će se on i njegovi stranački kolege zalagati za ukidanje radnih dozvola.

Budući da je u Njemačkoj na vlasti velika koalicija CDU/CSU/SPD, ako su iz dvije velike stranke odlučili da se radne dozvole za Hrvate ukidaju, postoji velika vjerojatnost da će odluka proći i izglasavanje u Bundestagu, ocjenjuje.

Suprotno tome, slovenska je vlada u petak potvrdila prijedlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon također još treba proći parlamentarnu proceduru.

To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote.

Kako je objavio slovenski vladin ured za informiranje, odluka o produljenju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenskog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenskih građana.

Zemlje Europske unije koje su po ulasku Hrvatske odlučile da neće otvoriti tržište rada za hrvatske građane trebaju do kraja lipnja donijeti odluku hoće li tržište ostaviti zatvorenim na još tri godine, do 1. srpnja 2018. Ako se radne dozvole ni tada ne ukinu, tada će se još jednom, 30. lipnja 2018., morati odlučiti hoće li se ograničenje zapošljavanja produljiti za još dvije godine, po modelu 2+3+2.

To znači da su zemlje EU-a po ulasku Hrvatske 2013. imale pravo na najdulje sedam godina zatvoriti svoja tržište rada, s tim da u slučaju zatvaranja tu odluku ponovno moraju razmatrati nakon dvije, te eventualno nakon još tri godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok