Samoubojica je sinoć ušao u prepunu šijitsku džamiju u Saudijskoj Arabiji i ubio više od dvadeset vjernika. Odgovornost za napad je preuzeo ISIS, a ovo je prvi put da su vojnici Islamske države napale Saudijsku Arabiju.

Ujedno je to i jedan od najvećih terorističkih napada u jednoj od najbogatijih arapskih zemalja, gdje tenzije rastu iz dana u dan, ponajviše zbog zračnih napada na šijitske pobunjenike Houtije koje saudijci provode u susjednom Jemenu. Piše Telegram.hr.

Ovaj napad na džamiju još je jedna uspješna akcija ISIS-a u, kako kažu brojni analitičari, njihovom najaktivnijem tjednu do sada. Prošlu nedjelju su nakon brutalne borbe zauzeli Ramadi, gradi koji se nalazi stotinjak kilometara od Bagdada, a nekoliko dana kasnije su zauzeli i Palmiru, antičko nalazište u Siriji prepuno neprocjenjivih artefakata. Sirijska vojska se, navodno, iselila iz grada čim je ISIS krenuo u osvajanje.

Šokatni izvještaji koji nisu baš točni

Čak niti američko bombardiranje koje traje već 11 mjeseci ih nije uspjelo zaustaviti u osvajanju teritorija. Bilo kroz borbe s vojskom u Siriji ili putem bombaških napada diljem Bliskog istoka, ISIS se čini nezaustavljiv. Ono što sve brine je kolikom lakoćom osvajaju teritorij. U toj silnoj panici, još je šokantniji bio izvještaj koji je navodio da ISIS kontrolira više od polovice Sirije.

No ovaj report možda nije baš potpuna istina. Barem tako tvrde analitičari koji su pričali za Business Insider. Ovaj izvještaj, govore oni, zapravo prikriva kako i zašto je ta grupa bila toliko uspješna do sada. Ali isto tako skrivaju i kako bi mogla biti poražena. ISIS, kažu upućeni, zapravo ne kontrolira pola Sirije. Sve je to iluzija.

Kao što ove mape koje smo posudili od Instituta za proučavanje rata pokazuju, ISIS ima jedan maleni dio pod svojom direktnom administrativnom kontrolom. Ti su dijelovi strogo izolirani sa stotinama kilometara kvadratnih pustinje i upravo ta izolacija im omogućava da i dalje budu operativni, ali i u tome leži način da ih se porazi. Naime, osim tog malog dijela stroge kontrole, valjda znati da postoje gradacije kontrole koje imaju na drugim teritorijima. Te gradacije su ključ za pronalaženje efektne taktike za borbu protiv ISIS-a.

Ključni teritoriji koji se mogu braniti

‘Borci ISIS-a su vjerojatno raspoređeni na ključne teritorije koje znaju da mogu obraniti’, kaže Jennifer Cafaralla, dopisnica iz rata u Siriji i analitičar na Institutu za proučavanje rata, za Business Insider. ‘ISIS je sve svoje snage usmjerio na kontrolu područja oko rijeke Eufrat. Iza toga je Homs pustinja u kojoj mogu raditi što god žele. Ali to je toliko velik i nepristupačan prostor da niti jedna vojska, pa čak niti ISIS ne može opstati dugo u pustinji’.

ISIS, dakle, napada, miče protivničke snage i samo uvjetno osvaja teritorije. Nakon toga se povlače natrag u svoje baze i čekaju trenutak kada će morati opet osvajati iste gradove koje su već osvojili. S jedne strane nam to govori da je samo jedan mali dio pod direktnom kontrolom ISIS-a, dok je ostali teritorij za koji se navodi da je njihov samo povremeno napadnut.

Dva su razloga kako dolazi do krive percepcije. Prvi je vrlo aktivna propagandna mašinerija ISIS-a koja je uspjela uvjeriti svijet da su puno moćniji nego što zapravo jesu. A drugi je vrlo realan nedostatak Sirijske vojske u tim teritorijima koji bi se mogli suprotstaviti ISIS-u ili barem svojim zapovjednicima prenositi realno stanje na terenu.

Slična je situacija u Libiji, gdje se svojevremeno govorilo da ISIS kontrolira više od polovice zemlje. Ugledni mediji poput Reutersa i New York Timesa su svakodnevno pratili osvajanje grada Sirte na obali Sredozemnog mora. ‘Prava istina’, kaže za Business Insider Daveed Gartenstein-Ross, analitičar u Udruženju za obranu demokracija, ‘je da ISIS nikada nije direktno kontrolirao teritorij u Libiji, već bi samo povremeno osvajali gradove. Još uvijek debatiramo što je zapravo pod kontrolom ISIS-a.’

Jedini način za pobijediti ISIS

Jedini način, kažu analitičari za Business Insider, da znamo kada ISIS stvarno kontrolira neki teritorij je da postave svoju vlast. A to je naznačeno u karti gore. Sve ostalo su povremeni napadi, koji pukom srećom ili silom postaju nešto više. ISIS je osvojio je Palmiru zato što je Sirijski režim pobjegao. Ramadi su osvojili zato što im vojska Iraka nije ravna u naoružanju u spremnosti. No sve dok ne uspostave svoju vlast u tim gradovima, ne možemo pričati o nekoj kontroli teritorija. Pitanje je, kao i s drugim gradovima, kada će se povući natrag u svoje administrativne centre.

Dakle, iako se ISIS širi, to je dobra vijest. Ako pokušaju uspostaviti vlast u nekom od osvojenih gradova, onda bi se mogli naći u problemi – ostaviti će svoja administrativna središta otvorena za napad. A ako stalno budu putovali kroz pustinju kako bi ratovali, konačno se otvara prilika za kontra-napad. Gartenstein-Ross tvrdi da je to prilika koju Assadov režim treba iskoristiti. Trebaju mu trupe u pustinji i avioni u zraku koji će moći presretati ISISove konvoje i zaustavljati ih prije nego se šire dalje. A o propagandi koju ISIS širi ima samo jedno za reći: ‘Mislim da ne bi trebali precijeniti njihove sposobnosti u odnosu na protivničke vojske’, zaključuje za Business Insider Gartenstein-Ross.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok