Ako smo mogli pobijediti u ratu, možemo voditi i državu. Josip Klemm upravo se tim riječima u našičkom hotelu “Park”, u prisutnosti generala Mladena Markača, obratio svojim suborcima, članovima Udruge specijalne policije.

Te 2013. godine još se nije moglo naslutiti da će se nezadovoljstvo braniteljskih organizacija dvije godine poslije iz Savske preliti na Markov trg, da će pred crkvenim vratima doći do naguravanja bivših i sadašnjih policajaca, te da će nacija sa strepnjom u grlu pratiti hoće li pasti krv ljudi koji su jučer branili ovu zemlju i onih koji danas brane njezine zakone. Piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, već u to vrijeme braniteljski vođe nisu bili zadovoljni tretmanom koji imaju. I – treba i to reći – kod SDP-a, ali i kod HDZ-a. Kresanje invalidskih mirovina, umirovljavanja branitelja u MORH-u i ostale poteze lijevih i desnih vlada sve su više gledali kao jedan te isti kontinuitet. Nerijetki među njima nekako u to vrijeme zagovarali su osnutak posebne braniteljske stranke. Tražilo se da branitelji dobiju svoje tribune u domaćoj politici, a čak se i Mirko Ljubičić Šveps spominjao kao mogući kandidat za šefa države.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić privremeno je uspio sanirati situaciju. Samostalna braniteljska stranka bi, HDZ-u više nego bilo kome drugome, mogla oteti dio biračkog kolača. Tomislav Karamarko zato je pristao na svoju listu za EU parlament 2014. pripustiti komodora Ivicu Tolića, a Klemm financijski podržati kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović.

Iz ratnih dana

Otuda i veza zbog koje će vrh SDP-a braniteljski prosvjed u Savskoj od početka povezivati s Karamarkovim HDZ-om.

I time prilično trivijalno pojednostavnjivali stvari. HDZ je, nedvojbeno, od početka prosvjeda koristio i svojatao pobunjene branitelje. Glavni oficir za vezu sa šatorom u Savskoj pritom je bio upravo Brkić, koji se s dobrim dijelom prosvjednika zna još iz ratnih dana. Uostalom, i Klemm i Brkić bili su tijekom rata pripadnici specijalnih postrojba policije.

Ipak, šator nije dignuo HDZ, nego braniteljske udruge. Pokoji potez SDP-ove Vlade, poput netaktičnog uvođenja ćirilice u Vukovar, svakako je pridonio pobuni, pa je u danom trenutku Karamarkova stranka postala bliža prosvjednicima. No, dobri poznavatelji zbivanja iza kulisa ističu da odnosi s HDZ-om nisu nimalo idilični. Branitelji su još u vrijeme Tomislava Ivića, HDZ-ova ministra branitelja, prijetili da će postaviti šator ispred zgrade Ministarstva. Vukovarac Petar Janjić Tromblon toliko je bio ljut zbog slučaja Tomislava Purde da je šator i najavio, čak i za njega zatražio dozvolu od gradskih vlasti.

Na prvoj liniji

U HDZ-u aplaudiraju braniteljima jer se oni nalaze na prvoj liniji fronte protiv premijera Milanovića i njegove Vlade. No, oni imaju svoje ciljeve. Više ne vjeruju nikome i žele imati konkretan politički utjecaj. I po svaku cijenu izbjeći sudbinu Mirka Čondića, čovjeka koji je vodio Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata, zemlju digao na noge kada je to HDZ-u odgovaralo, a potom pao u zaborav politike koja je u oporbi zagovarala generale, a na vlasti ih lakonski izručila Haaškom sudu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok