Papa Frane u četvrtak će objaviti on-line pismo na pet jezika, a očekuje se da će pozvati na okončanje “tiranije” i eksploatacije prirode od strane čovjeka, piše Guardian.

I na adrese pet tisuća katoličkih biskupa papa Frane proslijedit će pisma, koja neki zapadni mediji označavaju kao njegovu najradikalniju poruku. Papino pismo je za neke “revolucionarno” jer bi moglo donijeti promjene u borbi protiv globalnog zatopljenja. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim zaštite okoliša, očekuje se da će Papa ukazati i na problem bacanja hrane te neodgovornog eksploatiranja prirode koje negativno utječe na zdravlje ljudi.

Strepnje od pisma

Izvori iz Vatikana tvrde da će Papina poruka biti puno više od “obične ekološke zabrinutosti”, a može imati i “dramatičan utjecaj” na dosadašnje rasprave o klimatskim promjenama. Neki britanski mediji vjeruju da će Papino pismo naljutiti dijelove republikanskog mnijenja u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i konzervativnu struju u Vatikanu.

Zašto “svi strepe” od Papina pisma, kako to navode neki mediji?

- Odgovor je strahovito jednostavan. Kada govorimo o klimatskim promjenama, ključno je što je situacija dramatična - naglasio je Vjeran Pirišić, čelnik “Eko Kvarnera”, koji dodaje:

- Krajem godine u Parizu će se održati velika konferencija na kojoj će politički vođe imati posljednju priliku da spase planet. Ako se ne dogovore o prelasku na postfosilno društvo, odnosno napuštanje plina, nafte i ugljena kao dominantnih energija, možemo očekivati katastrofu i nepovratne klimatske promjene koje će dovesti do kolapsa ekosustava i, posljedično, kolapsa civilizacije na planetu.

Od ekologa čujemo kako angažman Crkve nije novi.

- Crkva odavno ukazuje kako je zagađenje okoliša grijeh, ali ovaj apel u svoj svojoj dramatičnosti jasno govori da Crkva razumije da je ugrožena ljudska vrsta na zemlji. Za to postoje nepobitni dokazi u dokumentima APCC-a, s naglaskom da će izvješće koje se očekuje do kraja godine biti konkretnije i još dramatičnije, a bit će i manje pisano akademskim stilom.

Hoće li ga poslušati?

Najgore od svega je što mi imamo alternativu fosilnim gorivima, a to su, jasno, sve pouzdaniji i sve efikasniji obnovljivi izvori energije, pri čemu je riješeno i pitanje pohrane iste. Pitanje je samo hoće li političari biti i dalje pod utjecajem velikih kompanija, koje ih korumpiraju i kompromitiraju, ili će prevladati razum na koji poziva Papa, naglasio je Piršić.

Sociolog religije dr. Ivica Maštruko ukazuje kako postoji tzv. teologija ekologije, prema kojoj je Zemlja Božje djelo i dana je na upravljanje čovjeku.

- Ako čovjek upropasti Božju kreaciju, onda radi protiv Božje zamisli. Nije to ništa novo pod kapom nebeskom. Time se Katolička crkva nije bavila do sada, za razliku od patrijarha Bartolomeja iz Carigrada koji je prije 15 godina bio organizator niza konferencija, posebno za zaštitu mora i rijeka.

Time su se bavile i neke okrunjene glave poput japanskih careva, valjda zato što su imali vremena. Papa je, pretpostavljam sa stajališta Katoličke crkve, odlučio progovoriti o toj temi, polazeći, dakle, od zemlje kao Božje kreacije koju je čovjek dužan čuvati i koristiti je na najbolji mogući način.

Ipak, ne treba očekivati ni revolucionalni zaokret, niti da će svi papini naputci i preporuke biti primijenjene, kao što to ni do sada nije bio slučaj - zaključio je dr. Maštruko.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok