Ako vam ovih dana istječe rok valjanosti osobne iskaznice ili se spremate prvi put na izradu tog dokumenta, znajte da je od 8. lipnja na snazi novi Zakon o osobnoj iskaznici koji podrazumijeva i veće troškove.

Pogotovo ako se nove osobne želite domoći u roku od tri dana – tada će te za taj hitri postupak morati izdvojiti i 500 kuna, što je ujedno i najskuplja varijanta njezine izrade. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Inače, nova, elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva, a za djecu do pet godina izrada te isprave stoji 60 kuna, za osobe od pet do 65 godina – 79,50 kuna, dok osobe starije od 65 godina za taj dokument trebaju izdvojiti 49,50 kuna.

Novost je i to što sada elektroničku osobnu iskaznicu možete, uz žurni postupak, zatražiti i u ubrzanom postupku. Za sve podnositelje tog tipa ona će se izdati u roku od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 195 kuna.

– Do donošenja novog Zakona o osobnoj iskaznici nije bila moguća njezina izrada u ubrzanom, kao ni u žurnom postupku.

Novost je također da pravo na osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na to imaju li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili ne – kazali su nam u MUP-ovoj Službi za odnose s javnošću.

Na području naše Policijske uprave u prvom tjednu uvođenja elektroničke osobne iskaznice zaprimljeno je 1317 zahtjeva za izdavanje, od čega je 1221 za redovan postupak, 86 ih je u ubrzanom postupku, a 10 u žurnom.

Na nacionalnoj razini tijekom prvog tjedna zaprimljeno je 11.086 zahtjeva, i to 10.447 “redovnih”, 541 zahtjev u ubrzanom postupku, a žurnoj opciji pribjeglo je 98 građana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok