Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je kako nema dvojbe da je nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine počinjen genocid dodajući kako nijekanje te činjenice "srpski narod gura u civilizacijski sunovrat".

"Tijekom velikog nacističkog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici kojega je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Hagu okvalificirao kao genocid počinjen je i strašan zločin nad Srbijom i srpskim narodom, zločin nad našom poviješću i našom savješću. Svako nijekanje srebreničkog genocida, njegovo relativiziranje ili pokušaji opravdavanja zločinima prethodno počinjenim nad Srbima, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat" kazao je Drašković u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarjevski tjednik "Dani".

Drašković je nekadašnji gorljivi srpski nacionalist a potom oštri kritičar režima Slobodana Miloševića koji je tijekom političke karijere bio i ministrom vanjskih poslova SR Jugoslavije a sada ističe kako je Srebrenica za Bošnjake zločin koji se može poistovjetiti s onim počinjenim nad Srbima u Jasenovcu ili Jadovnom.

"Iz vlastitog iskustva znamo koliko boli kada bilo tko niječe te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne smije osporavati, zato ga i ne osporava veliki dio Srba", kazao je Drašković.

On drži kako su neutemeljene tvdnje da se većina građana Srbije protivi odlasku nekog od istaknutih srbijanskih političara na komemoraciju u Srebrenicu 11. srpnja kada će tamo biti odana počast žrtvama genocida.

Navodne ankete kojima se sugerira takvo što, drži Drašković, fabricirane su i naručene od iste one obavještajne i propagandne mašinerije koja je opsluživala Miloševićev režim a nastavila je funkcionirati i nakon njegova pada prije petnaest godina.

Drašković je ocijenio kako bi od ključnog značaja za suočavanje Srbije s genocidom u Srebrenici bilo otvaranje svih sada nedostupnih dosjea raznih službi sigurnosti.

U njima, smatra Drašković, postoji dovoljno dokaza tko je odgovoran za strašni srebrenički zločin a kada bi sve te činjenice postale javno dostupne promijenila bi se i percepcija ljudi u Srbiji među kojima brojni i danas nisu svjesni neporecivih činjenica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok