Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da kardinal Alojzije Stepinac, čiju kanonizaciju Hrvati očekuju, nikad ni za jednog Srbina ne može biti svetac te rekao da se ne plaši da će zbog toga Hrvatska zaustavljati Srbiju na putu u Europsku uniju.

“Za nas Alojzije Stepinac nije svetac i nikada neće biti. Nijednog Srbina ne možete naći koji će reći da je Stepinac bio svetac”, istaknuo je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u vladi Srbije u povodu aktualnih događaja u regiji. Prenosi Hina.

Rekavši kako nije bilo dobro vrijeme i mjesto za ocjene koje je ministar Aleksandar Vulin prošlog tjedna izgovorio na komemoraciji žrtvama ustaškog terora u Jadovnom, Vučić je ukazao kako su “svi skočili” na izjave da Stepinac, kojega je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim 1998., ne može biti proglašen svetim, te naglasio kako se “ne plaši da to svima kaže u lice”.

“Da li mislite da se trebam plašiti da li ćete zaustavljati Srbiju na putu ka Europskoj uniji, da vam ne smijem istinu reći u lice...da ne reagiram ikada na vaše izjave”, citirali su beogradski elektronički mediji Vučićeve riječi.

Vučić već po drugi put brani izjavu svoga ministra Vulina, nakon što je u utorak istaknuo da u Srbiji "neće proći propaganda" da je Stepinac svetac.

Vučić je istaknuo kako ne razumije “demostracije ispred jama gdje su nas bacali”, te zapitao: ”Šta žele reći- da nas nije dovoljno u jamama?”

“Da li hoćete da mi organiziramo demonstracije ispred jama? Mi nećemo šutjeti - i šta ćete poduzeti protiv Srbije?”, rekao je srbijanski premijer.

“Blago vama kad se ponosite demonstracijama ispred jama, da li u njih nije stavljeno dovoljno Srba...ne znam što je u pitanju”, citirala je agencija Tanjug srbijanskog premijera, navodeći kako je primijetio da je hrvatski premijer Zoran Milanović bio korektniji od drugih u svojim izjavama.

Srbijanski premijer ocijenio je kao “politički motiviranu” odluku švicarskih vlasti da ratnog zapovjednika Srebrenice Nasera Orića, uhićenog po tjeralici Srbije, izruči Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji.

Vučić je istaknuo da je "ekstradicija Nasera Orića BiH politički motivisana" i da je "sve samo ne pravična", ali da to neće promijeniti politiku Srbije prema BiH i regiji.

“Ono što radim - radim zbog građana Srbije i zbog mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Vučić i najavio da će poslije 6. srpnja donijeti odluku hoće li nazočiti komemorativnom skupu srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok