Ono što je Christiano Ronaldo u nogometu, to je Mate Rimac među inovatoriima. Ja sam ponosan što sam bio nastavnik i mentor Mate Rimca u srednjoj školi.

Iako bih sa svojim znanjem i iskustvom mogao imati i bolje plaćen posao, uistinu volim raditi u školi, kaže Ivan Vlainić, stručni učitelj elektrotehnike u Srednjoj strukovnoj školi Samobor. Nalazimo se u sjedištu kompanije Rimac automobili u Svetoj Nedelji, hrvatskoj tvrtki za proizvodnju vrhunskih električnih vozila koju je 2009. godine osnovao Vlainićev učenik, mladi inovator i poduzetnik Mate Rimac (27). Blizu je 19 sati, ali u super modernom razvojnom centru tvrtke još rade neki od mladih inženjera i dizajnera. - Još prošle godine bilo nas je samo 30. Sada nas je 110, a vrlo brzo imat ćemo 1000 zaposlenika – kaže mi Rimac dok zadivljeno gledam prostor tvrtke u kojoj nastaju električni automobili, ali i druga električna vozila.

Kao u SF filmu

- Ovo je kao u nekom znanstveno-fantastičnom filmu, a ne u Hrvatskoj – kažem Ivanu Vlainiću koji je posljednjih dana pravi junak na društvenim mrežama. Naime, u emotivnim osvrtu na vlastito školovanje na svojem Facebook profilu Mate Rimac, mladić koji je sa 18 godina već imao dva međunarodna patenta, a danas vodi tvrtku koja je privukla 10 milijuna eura stranih investicija i izvezla proizvode u 26 zemalja na šest kontinenata, posebno se osvrnuo na Ivana Vlainića.

Prvo natjecanje

“To što danas radim nema baš veze sa srednjom školom ni fakultetom, no vrlo vjerojatno ne bih radio da me profesor Vlainić nije poslao na to prvo natjecanje i pratio kroz sva ostala. To je bila samo njegova dobra volja i motiviranost da pomogne nadarenim klincima, srećom je u meni vidio jednog s potencijalom…”, zapisao je među ostalim Mate Rimac u svojem osvrtu.

Kad smo nakon obilaska tvrtke sjeli na razgovor, prisjetio se svojih školskih dana. – Rodom sam iz Livna, a do šestog razreda osnovne živio sam u Njemačkoj. Kad smo se preselili u Samobor, nisam se baš snašao u školi. Bio sam prosječan ili čak ispodprosječan učenik – rekao je Rimac. On je u Srednjoj strukovnoj školi upisao četverogodišnji program tehničara za mehatroniku, smjer koji objedinjuje elektrotehniku, računarstvo i strojarstvo. – Mene je uvijek zanimala elektronika, a pogotovo automobili. Profesor Vlainić je to primijetio i poslao me na županijsko i državno natjecanje iz elektrotehnike, gdje sam osvojio prva mjesta – prisjetio se Rimac, dodajući da je to bilo neobično jer mu ostale ocjene nisu baš bile sjajne.

Pokorio Hrvatsku i svijet

- Mene nije zanimala lijeva strana imenika, nisam gledao tko i ma kakve ocjene iz drugih predmeta. Mate je imao potencijal koji sam prepoznao. Prva je bila njegova inovacija magične rukavice koja je zamjena za tipkovnicu i miš. No, imao je još nekoliko briljantnih ideja – prisjetio se Ivan Vlainić. Te 2006./2007. godine Mate Rimac “pokorio” je Hrvatsku, ali i svijet: na prestižnim natjecanjima inovatora u Južnoj Koreji, Njemačkoj, Švicarskoj i Belgiji redom je osvajao zlatna i srebrna odličja. Rimac se prisjetio kako su na natjecanjima u hotelskoj sobi često radili do jutra. – Da, nosili smo kompletan alat sa sobom pa smo noću još lemili i dorađivali inovacije. No, meni se mnogo puta dogodilo da bi policajci noću došli u školu jer su vidjeli svjetlo. No, onda bi samo odmahnuli rukom: ‘A, to ste vi, gospodine Vlainiću, sigurno je neko natjecanje za nekoliko dana’ – ispričao je Ivan Vlainić. Ovaj entuzijastični 43-godišnjak i otac dvije kćeri tijekom svoje karijere radio je u jednom RTV servisu, iskušao se kao poduzetnik, a u Srednjoj strukovnoj školi Samobor prije stalnog posla, koje je dobio 1999. godine, radio je na zamjenama.

Nove tehnologije

- Moja predavanja nisu klasična, ja se na satu ‘igram’ sa svojim učenicima. Također, veselje mi je što sam već na početku rada u školi pokrenuo inovatorsku sekciju – rekao je Vlainić, koji pokušava osuvremeniti postojeću nastavu uvođenjem novih tehnologija. – U školi smo pokrenuli i Smile in Vet, projekt pametnih kuća. Potrudilismo se da se malo povežemo i s poduzetnicima i obrtnicima pa se uključio i Grad Samobor i poduzetnički centar. Sada u školi razvijamo projekt sa 3D printerima. Pola milijuna kuna utrošili smo na opremu u mojem novom laboratoriju koji je najmoderniji u regiji. To je kabinet za pametne kuće, ali zapravo multifunkcionalan jer se mogu raditi bilo kakve vježbe iz elektrotehnike – rekao je Vlainić, koji sa svojim učenikom Rimcem dijeli stav da posao mora biti zabava i užitak. – Kao što se Mate voli igrati ovdje, ja sam također zaigran čovjek u srednjoj školi. Volim se igrati s djecom jer mislim da kroz igru sve nauče – zaključio je Vlainić

.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok