Bosna i Hercegovina do odluke Europske unije ne smije izvoziti svoje mlijeko. Bosanskohercegovački ministar poljoprivrede tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za izvoz, ali da je zabranu tražila jedna od zemalja članica EU.

Iz Ureda za veterinarstvo otkrivaju kako je riječ o Hrvatskoj. Prenosi Danas.hr.

Rok za podnošenje žalbe na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine bio je do 13. kolovoza i jedna od zemalja članica Europske unije iskoristila je tu mogućnost te BiH još uvijek nema pravo plasirati svoje mlijeko na vanjsko tržište. Potvrdio je to za Klix.ba federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ističući da nje poznato o kojoj je točno državi riječ. Žalba će biti razmatrana tek 16. rujna, a BiH do tada mora čekati.

Prema Dedićevim riječima, razloga za obustavu izvoza nema jer su državni i federalni organi ispunili sve zahtjeve za izvoz. Ujedno je ocijenio je da je bosanskohercegovačko mlijeko kvalitetnije od mlijeka koje se uvozi i nalazi na policama trgovačkih lanaca u BiH.

Pitanje higijenskih uvjeta

No, ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH u Sarajevu Ljubomir Kalaba razotkrio je tko stoji iza žalbe u izjavi za Nezavisne novine ističući kako je riječ o Hrvatskoj. Hrvatska je do 2013. godine predstavljala glavno tržište za izvoz pasteriziranog mlijeka iz BiH, no zbog neispunjavanja proizvodnih i higijenskih standarda koji vrijede u članicama EU bosanskohercegovački mljekari su od tada bili prisiljeni prekinuti taj izvoz.

Nakon dvogodišnjih pregovora i prilagodbi koje je provjeravao Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) četiri mljekare iz BiH ove godine dobile su “zeleno svjetlo” za nastavak izvoza u Uniju.

Riječ je mljekarama “Megle” iz Bihaća, “Milkos” iz Sarajeva, Mljekari Livno te mljekari iz Kozarske Dubice.

Iz tih su mljekara najavili kako im je primarni cilj ponovo se vratiti na hrvatsko tržište gdje su ranije plasirali na desetke milijuna litara prerađenog mlijeka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok