Prema najavama iz Ministarstva zdravlja uskoro treba u hrvatskim ljekarnama očekivati biljne pripravke u medicinske svrhe na bazi indijske konoplje (marihuane).

Otkada je još 22. lipnja ove godine dr. Siniša Varga to ekskluzivno najavio na stranicama “Slobodne Dalmacije”, ne prestaju unutar Hrvatske prijepori između onih koji smatraju da je to dobro i onih koji smatraju da je to loše. Jedan od onih koji smatraju da je ta odluka Ministarstva zdravlja RH dobra je znanstvenik i liječnik specijalist interne medicine iz Splita, u 60-im godinama života (identitet poznat redakciji), koji je svojoj teško oboljeloj supruzi, u medicinske svrhe, dvije i pol godine davao ulje marihuane. Ta joj je alternativna terapija uljem marihuane, prema njegovim riječima, umnogome olakšala posljednje godine i dane života i uz pomoć nje je dostojanstveno i bez prevelikih bolova preminula, odnosno kako narod kaže “imala je smrt dostojnu čovjeka” ili “nije se patila”. Piše Slobodna Dalmacija.

- Zbog toga što sam svojoj supruzi, koja je bolovala od karcinoma, i to onog najgoreg mogućeg - sarkoma, kao lijek davao ulje marihuane, ona je poživjela i preživjela dvije i pol godine, a ne kao što su joj predvidjeli moji kolege liječnici, da će poživjeti najviše od tri do šest mjeseci. Kada joj je oboljenje otkriveno, početkom 2011. godine, kolege onkolozi su mi rekli kako će ona živjeti najviše šest mjeseci. Eto, uz pomoć alternativnog načina liječenja živjela je više od dvije i pol godine. Nažalost, preminula je, ali joj je kvaliteta života do pred samu smrt bila odlična, isto kao da nije bila bolesna - kazuje nam naš sugovornik, koji iza sebe ima gotovo 40-godišnju karijeru liječnika.

Sarkom je najrezistentniji oblik karcinoma, napada kosti, vezivno tkivo, mišićne organe, a kada počne metastazirati, širi se izrazito brzo.

- Kako taj tip karcinoma ne reagira ni na kakvu službenu medicinsku terapiju, što i piše u svjetskoj medicinskoj literaturi, ja kao liječnik koji imam obvezu učiniti sve da pacijentu pomognem, nakon proučavanje ogromnih količina literature odlučio sam se, zajedno sa svojom suprugom, na terapiju uz pomoć ulja marihuane. Odustali smo od kemoterapije jer nismo imali dokaza da taj oblik terapije djeluje. Kako je moja supruga bila borac cijeli svoj život, željela se boriti i sa ovom zloćudnom bolešću - kazuje splitski internist.

- S obzirom na to da marihuana ima razne nuspojave, prvenstveno mislim na mentalnu smušenost i niski tlak, odlučio sam da terapijsku dozu polagano povećavamo tijekom prvog mjeseca uzimanja, kako bi smušenost bila što manja. Kako bi preko dana mogla, zbog tih nuspojava, normalno funkcionirati, terapiju sam joj davao navečer prije spavanja. Važno je napomenuti da je ovakav model primjene doveo do toga da su nakon dva mjeseca uzimanja ove terapije nuspojave bile manje, tolerantne, odnosno da se organizam priviknuo na terapiju - kazuje splitski liječnik.

Sve vrijeme uzimanja terapije, gotovo dvije i pol godine bolesna žena je bila radno sposobna.

- Zahvaljujući takvoj terapiji moja je supruga cijeli tijek svoje bolesti do mjesec i pol dana prije smrti bila radno sposobna i njezina kvaliteta života je bila kudikamo bolja od kvalitete života onih teških pacijenata, oboljelih od malignih oboljenja koji pribjegavaju standardnoj medicini. Ona je najnormalnije radila, putovala, mogu reći da je bila izuzetno dobro, s obzirom na vrstu oboljenja - priča naš sugovornik.

Ulje marihuane, kaže, dobiva se iz cvijeta marihuane, gusto je, tamne je boje, naravno miriše na marihuanu i nije baš najugodnije za piće.

- Ja sam to ulje pakirao u kapsule točno određene doze, a doze sam pojačavao svakih sedam dana. Završna terapijska doza je težila jedan miligram. Naravno, sastojke sam nabavljao “na crno” jer zakon to još uvijek ne dopušta. No, kao liječnik i zbog Hipokratove zakletve, u ovom slučaju nisam morao poštovati zakon jer je svrha postojanja liječnika pomoći pacijentu, a nama liječnicima je Hipokrat najviši zakon.

Karcinom, odnosno sarkom pacijentici se pojavio na maternici, koja je i operirana, a šest mjeseci nakon operacije otkrivene su metastaze.

- Rekla mi je: “Neću kemoterapiju, idemo nešto drugo.” Jedino za čim žalim jest činjenica da s ovom terapijom uljem marihuane nismo započeli odmah nakon operacije, nego tek nakon šest mjeseci kada su se pojavile metastaze. Tko zna, možda bi danas bila živa i možda nikada ne bi dobila metastaze.

Cijelom tijeku liječenja vrlo se studiozno prišlo.

- Kao znanstvenik cijelo vrijeme suprugina liječenja pratio sam njeno zdravstveno stanje s posebnim naglaskom na praćenje imunološkog sustava, tkivnog (leukociti, limfociti, TNF, NK...) na fluocitometru (aparat koji sekvencionira različite podtipove limfocita i leukocita koji su glavni u imunološkom sustavu) i humoralnog (proteini, proteini upale, imuno elektroforeza...). Na moje zaprepaštenje i ogromno iznenađenje pokazalo se značajno poboljšanje imunološkog sustava. Tako npr. limfociti su bili stalno iznad 55 posto, a normalno je od 40 do 45 posto. Naravno, što su limfociti veći, to se organizam bolje može boriti protiv bolesti. Uza sve ovo bio je uključen i poseban režim prehrane. Kompletno smo iz prehrane izbacili ugljikohidrate, jer su najveći potrošači ugljikohidrata upravo tumori i metastaze - priča naš sugovornik.

Oboljela žena, prema riječima našeg sugovornika, ni jednom tijekom liječenja nije morala uzimati analgetike.

- Metastaze su se pojavile na rebrima, kralježnici, zdjelici, bedrenoj kosti, jetri. Nikada nikakav analgetik nije uzimala za vrijeme bolesti. Svaki dan je sama spravljala jela koja je htjela jesti, imala je pet obroka i stalno je radila. Još uvijek ne znamo što se događa u tumoru, ali ono što znamo jest to da se tijek tumora najčešće vezuje uz stanje imunološkog sustava. Mojoj supruzi je ulje marihuane podiglo imunološki sustav na jednu višu razinu i to joj je omogućilo da joj se organizam tako dugo bori s tom opakom bolešću. Naravno, jedan slučaj ništa ne znači u medicini, no dobar je pokazatelj - smatra internist.

Nužan je protokol za svakog pacijenta

Budući da Ministarstvo zdravlja, prema najavama, namjerava uvesti marihuanu u medicinske svrhe, naš sugovornik inzistira na uvođenju protokola.

- Kao znanstveniku i liječniku koji je cijeli svoj život posvetio medicini mislim da je izuzetno važno da je u ovoj fazi, kada Ministarstvo zdravlja sprema odobriti uporabu ulja marihuane u medicinske svrhe, najvažnije da se to ne smije napraviti po subjektivnom dojmu nego da se napravi protokol za svakog pacijenta. Svaki pacijent prije terapije mora imati svoj imunološki profil i svaka tri mjeseca se u potpunosti treba pratiti njegov imunološki sustav i tijek bolesti. Takvim protokolom dobila bi se mogućnost usporedbe tih pacijenata s onim pacijentima koji uzimaju službenu medicinsku terapiju odnosno kemoterapiju - kazuje naš sugovornik.

Kemoterapija uništava imunološki sustav

Naš sugovornik nije pobornik kemoterapije, a objašnjava i zašto...

- Kemoterapija čini medvjeđu uslugu svim karcinomima, osim leukemiji i limfomima, jer uništava imunološki sustav. Od kemoterapije ljudima otpada kosa, stvaraju se infekcije, oštećuje se probavni trakt, nastaju mučnine, povraćanje..., a to ništa nije imala moja supruga, jer nije koristila kemoterapiju, već alternativno liječenje s uljem marihuane. Njezin organizam je bio kudikamo jači, snažniji nego kod onih ljudi koji su bili na kemoterapiji i zbog toga se njezin organizam mogao dvije i pol godine boriti s tom groznom bolešću. Ulje marihuane ima u sebi 400 molekula i zasigurno je veća vjerojatnost da će tih 400 molekula pomoći oboljelome nego da jednom molekulom “gađamo organizam”. Iz sve poznate svjetske medicinske literature ni jedan sličan slučaj, kakav je imala moja supruga nije poživio više od šest mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok