Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne sigurnosti Rusije i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske, priopćeno je iz Kremlja.

„Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne sigurnosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protupravnih djelovanja i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske Republike“, piše u priopćenju.

Predsjednik Rusije je naložio da se od 1. siječnja 2016. godine obustavi djelovanje bezviznog režima s Turskom.

U Ukazu je naglašeno da se ove mjere ne tiču građana Turske koji imaju dozvolu za privremeni boravak na teritoriji Ruske Federacije kao i onih koji su na privremenom radu u diplomatskim predstavništima i konzulatima Turske u Rusiji.

Putin je, takođe, zabranio poslodavcima u Rusiji da od 1. siječnja sljedeće godine zapošljavaju građane Turske. Ukaz nalaže i zabranu ili ograničenje uvoza u Rusiju određenih vrsta robe iz Turske.

„Zabrana ili ograničenje vanjskoekonomskih operacija, koje podrazumijevaju uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vrsta robe porijeklom iz Turske, prema popisu koji određuje Vlada Ruske Federacije (osim robe koja se uvozi za osobne potrebe u obimu koji propisuje Euroazijski ekonomski savez), piše u priopćenju.

Ministarski ured će izraditi popis ugovora s turskim tvrtkama na koje ove mjere neće biti primijenjene, javlja Sputnjik.

Putinov ukaz obuhvaća i rad turoperatera koji su u obvezi prekinuti prodaju turističkih aranžmana za Tursku građanima Rusije.

Zabranjena je ili ograničena i djelatnost organizacija pod Turskom jurisdikcijom na teritoriju Rusije.

Ruski predsjednik je naložio i da se uvede zabrana čarter letova između Rusije i Turske, kao i da se pojača lučka kontrola u ruskim morskim lukama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok