Ljeto je počelo, dolazi vrijeme godišnjih odmora, odlaska na bazene i plaže, a osim ručnika, sunčanih naočala i ležaljki, za veliku većinu ljudi nezaobilazan predmet bez kojeg ne idu na plažu i bazene bit će pametni telefon.

Prije odlaska na godišnji svakako vam savjetujemo backupiranje sadržaja s vašeg telefona (na osobna računala i(li) na cloud servise) kako se ne bi dogodilo da u slučaju kvara ili pada u vodu trajno izgubite sve podatke, poruke, fotografije, videozapise i slično. No, čak i ako vam je mobilni uređaj upao u vodu, postoji dobra šansa da ćete moći spasiti i telefon i sve podatke na njemu.

Prvo i najvažnije pravilo je da ga, naravno, odmah izvadite iz vode te, ako je uključen, odmah ga isključite – naravno, podrazumijeva se da, ako je mobitel ugašen, da ga nećete paliti. Obrišite telefon krpom ili papirnatim ručnikom (u slučaju pada u more, stručnjaci savjetuju da se smartphone prije sušenja uroni u izopropilni alkohol) te, ako ima izmjenjivu bateriju, izvadite bateriju iz kućišta te izvadite i SIM karticu i memorijsku karticu (ako je imate). Kako bi uklonili vlagu iz telefona nikako nemojte puhati u njega ili ga pokušati isušiti fenom (jer na taj način postoji mogućnost da voda završi još dublje u unutrašnjosti telefona), već se za isušivanje vlage preporučuje korištenje usisavača. Nakon usisavanja, telefon stavite u posudu s neprokuhanom rižom i uz povremeno okretanje držite ga dan ili dva u riži.

U slučaju da se u telefonu još uvijek nalazi vlaga, ponovno pokušajte isušiti vlagu s usisavačem i stavljanjem u posudu s rižom, a iako se ova metoda spašavanja skupocjenih gadgeta s rižom može činiti smiješnom, ona se u praksi pokazala prilično uspješnom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da navedena metoda ne upali, odnosno da ne možete ponovno upaliti vaš telefon ili da imate problema s njegovim korištenjem te ga u tom slučaju ipak morate odnijeti na servis.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija