Europska komisija je u srijedu proučila revidirani nacrt pravila koja će spriječiti bilo kakvu zlouporabu na kraju mobilnih naknada za roaming — sve na vrijeme za lipanj 2017. kada se napokon ukida mrski roaming.

Europska komisija dogovorila je u srijedu novi pristup prema kojem korištenje mobilnih telefona u europskom inozemstvu bez naplate naknade za roaming neće biti ograničeno ni vremenski ni po količini internetskog prometa, ali će operateri imati neku vrstu zaštitne klauzule u slučaju zlouporabe. Piše Net.hr.

Kao što je predsjednik Komisije Jean Claude Juncker u svom stanju Europske unije najavio, članovi Kolegija raspravljali su o novom pristupu načelu fer korištenja te su se složili ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, bilo u vremenu ili volumena, za potrošače u korištenju mobilnih uređaja kada putuju u inozemstvo unutar EU-a.

Novi pristup osigurava operatorima čvrste zaštitne mehanizme od mogućih zloupotreba. Kolegij će konačni prijedlog usvojiti do 15. prosinca 2016., nakon povratnih informacija od tijela europskih regulatora u elektroničkim komunikacijama, država članica i svih zainteresiranih strana.

Načelo prebivališta i ‘stabilnih veza’

Novi mehanizam će se temeljiti na načelu prebivališta ili na “stabilnim vezama” koje europski potrošači imaju s bilo kojom državom članicom Europske unije, kao što je “česta i značajna prisutnost u zemlji članici pružatelja roaminga”, na primjer.

Točnije, Kolegij raspravlja pravila koja će omogućiti svim putnicima da koriste SIM kartice države članice u kojoj žive ili s kojom su u stabilnoj vezi, kako bi mogli koristiti svoj mobilni uređaj u bilo kojoj drugoj zemlji EU-a, baš kao da su kod kuće.

Primjeri stabilnih veza uključuju radnike koji putuju na posao u drugu državu, iseljenike koji su često prisutni u svojoj domovini ili Erasmus studente.

Potrošači će platiti domaće cijene kada zovu, šalju SMS-ove ili idu online sa svojih mobilnih uređaja, te će imati puni pristup drugim dijelovima svoje mobilne pretplate (kao što je mjesečni podatkovni paket).

Prema palnovima Europske komisije, romaing kakvog poznajemo trebao bi biti ukinut 15. lipnja 2017. godine.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija