U veljači 1935. Nikola Tesla je za danas nepostojeći magazin Liberty dao poduži intervju o svojoj viziji budućnosti u 21. stoljeću.

Uvjereni pacifist i humanist, Tesla se nadao da će današnje novine na naslovnicma objavljivati nove znanstvene teze, a ne izvještavati o ratovima ili kriminalu te da će životom u cjelini upravljati znanost.

Razgovor Net.hr donosi u cijelosti:

“UREDNIČKA OPASKA: Nikola Tesla, danas 78-godišnjak, naziva se ocem radija, televizije, prijenosa energije, indukcijskog motora, robota i otkrivačem kozmičkih zraka. Nedavno je objavio postojanje nepoznatog izvora energije, prisutnog posvuda oko nas i u neograničenim količinama, i trenutno radi na razvoju uređaja za koji je uvjeren da će buduće ratove učiniti nepraktičnima.

Tesla i Edison često su bili predstavljeni kao suparnici. Oni su bili rivali, u određenoj mjeri, u borbi između izmjenične i istosmjerne struje u kojoj je Tesla odnio pobjedu. Velike elektrane na Niagari i drugdje temelje se na Tesliniom sustavu. Inače njih dvojica bili čista suprotnost. Edison je bio genij praktičnih izuma koji su se mogli odmah primjenjivati. Tesla, čiji su pronalasci bili daleko ispred vremena, izazvao je antagonizme zbog kojih su njegove ideje godinama čekale na ostvarenje.

Veliki fizičari, kao što su Kelvin i Crooks, govore o njegovim pronalascima kao o čudima.

“Tesla je”, govorio je profesor A. E. Kennelly, sa Sveučilišta Harvard, prilikom dodjele Edisonove medalje Tesli, “postavio temelje za nova dostignuća širom svijeta… Ono što je on prikazao, predstavljalo je otkriće za znanost i umjetnost svih vremena”.

“Kada bi se”, primijećuje B. A. Behrend, slavni pisac i inženjer, “trebali odreći rezultata rada gospodina Tesle, kotači industrije prestali bi se okretati, stali bi električni automobili i vlakovi, naši gradovi bi se našli u mraku, mlinovi bi utihnuli i zamrli”.

Ostatak pročitajte ovdje >>>

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija