Krajem 2013. godine poput bombe je, relativno ispod radara, prošla vijest o tome kako je tvrtka "Rimac Automobili" zatvorila rundu ulaganja "tešku" 10 milijuna eura.

Tvrtka iz Svete Nedelje, najpoznatija po električnom supersportašu Concept One, tada je obilježavala petu godišnjicu postojanja, a odmah nakon ulaganja Mate Rimac obećao je nove proizvode. Piše Slobodna Dalmacija.

Od tada su prošla skoro četiri ljeta, a u međuvremenu je, osim dodatnog rada na automobilu Concept One, Rimac izbacio i električni bicikl Greyp, te još neke proizvode vezane uz tehnologiju električnih baterija.

Trud je prepoznat i baš u vrijeme mutnih kredita, domaćeg megalomanstva, političkog sljepila i štetnog poslovanja, poput tračka svjetla ukazao se primjer kako se normalnim i poštenim radom može ostvariti međunarodni uspjeh (ne onaj "regionski").

Višestruko vraćen ulog

Rimac je, naime, uspješno zatvorio novu rundu pregovora, tri puta težu od one prije četiri godine. Riječ je o kineskoj investiciji, konkretno o 30 milijuna eura koji su stigli od Camel grupe. Gledano u domaćoj valuti, to je 410 milijuna kuna.

Alfa i Omega tvrtke iz Svete Nedelje, Mate Rimac, nije mogao komentirati impresivnu novčanu injekciju koja je stigla od jednog od najvećih kineskih proizvođača baterija za automobile, poljoprivredne strojeve i bicikle.

Riječ je o korporaciji vrijednoj više od četiri milijarde dolara koja, osim što proizvodi baterije za različita vozila, ujedno posjeduje i vlastitu platformu za njihovu prodaju preko interneta.

Camel grupa potvrdila je investiciju 11. travnja, kad je tvrtku "Rimac Automobili" opisala kao "visokotehnološku tvrtku usredotočenu na istraživanje, razvoj i proizvodnju električnih vozila, sustava baterija, povezanosti u vozilima, kao i infotainment sustava".

Naravno da se ne zna što su i koliko su Kinezi dobili za 410 milijuna kuna. No, poznato je da su u prošloj, A-rundi ulaganja tri glavna ulagača dobila vlasničke udjele u tvrtki. Najveći udio, od 10 posto, tada je dobila tvrtka "China Dynamics", koja posluje u industriji električnih vozila u Kini.

Ova, B-runda još nije gotova, kako je Mate Rimac potvrdio Netokraciji, te je izgledno da bi na kraju investicije mogle biti još veće.

Jedan od onih koji se sa svakom rundom investicija sve više kaje zbog toga što je propustio priliku za ulaganje je i hrvatski poduzetnik i investitor Saša Cvetojević. Da je uložio između 80 i 100 tisuća dolara, već nakon prve runde ulaganja prije četiri godine njegov bi udio bio "težak" oko tri i pol milijuna dolara.

– Da, tada sam gadno pogriješio. Vjerujem da bi danas, nakon što prođe druga runda od 30 milijuna eura, taj udio bio čak dva puta veći. Dakle, oko šest milijuna dolara. No, to je spekulacija, budući da svi detalji još nisu objavljeni – kazao je Cvetojević.

Razvoj traži sredstva

U vrijeme kad se hrvatsko gospodarstvo drma, dobro dođu ovakve vijesti. Iako se "Agrokor" i "Rimac" ne mogu usporediti...

– "Rimac" je u razdoblju brzog razvoja, a taj razvoj treba sredstva. On ih traži i dobiva od investitora kojima prepušta dio udjela u svojim tvrtkama, potpuno suprotno od "Agrokora". Dodatno, "Rimac" je još u fazi kad mora ulagati puno tuđeg novca u istraživanje i razvoj, te je još uvijek relativno mala tvrtka u branši iako su njihovi rezultati i postignuća impresivni.

"Rimac" još nije u poziciji financirati svoj rast ili redovito poslovanje samo od prihoda. No, takva je situacija u fazi razvoja tehnologije i liderske pozicije na nekoliko fronti posve normalna – objasnio je Cvetojević.

Za kraj valja uzeti u obzir da je struja sve više "in". Električni automobili sve više "napadaju" ceste, a njih, naravno, nešto pokreće. I tu se krije zlatna koka.

Naime, Goldman Sachs je procijenio kako će tržište električnih baterija do 2025. godine biti vrijedno oko 40 milijardi dolara i da će njime dominirati kineske tvrtke. Jedna od njih je spomenuti "Camel", dok je drugi igrač, u nešto težoj financijskoj kategoriji (vrijedan 10-ak milijardi dolara), tvrtka CATL.

Da im je samo kinesko tržište, koje se sve više okreće vozilima na alternativna goriva (čitaj struju) s ciljem smanjenja zagađenja zraka, bila bi im "puna šaka brade". No, Kinezi planiraju električnu ofenzivu na cijeli svijet, i to onu u kojoj bi važan kotačić bili upravo "Rimac Automobili".

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije tehnologija