Je li napad na hrvatski fiskalizacijski sustav moguć? Je li u pitanju realna prijetnja? Što bi se dogodilo da fiskalizacija odnosno računalno izdavanje računa bude prekinuto na svega 10 minuta? Ili čak duže.

Sve su to pitanja koja se mogu postaviti nakon što se pojavila informacija da hakerski krugovi razmišljaju o mogućnosti novog velikog napada u Hrvatskoj. Napad je, kako se moglo čuti na skupu menadžera sigurnosti 'Hrvatski dani sigurnosti' održanom u Opatiji, planiran za početak studenog. Preciznije, očekuje se da bi hakeri u hrvatske računalne sustave mogli upasti između 1. i 5. idućeg mjeseca. Hoće li se, kao tijekom velikog napada uoči pristupanja Hrvatske EU raditi o 'običnom' DDos (Distributed denial of service) napadu ili je pak u planu nešto ozbiljnije za sada je neizvjesno. Međutim, cyber-stručnjaci došli su do zaključka, utemeljenog među ostalim i na analizama hakerske komunikacije, da bi ovaj napad mogao biti puno organiziraniji od onog s početka ljeta.

Kako smo već izvijestili, hakeri iz Hrvatske, što su se početkom godine na društvenim mrežama prezentirali kao 'Croatian Revolution Hackers' sada su se povezali s 'kolegama' iz BiH ali i Srbije. Tamo je pak, tvrde analitičari, računalno podzemlje izuzetno jako, zbog čega bi novi napad što se očekuje početkom studenog mogao biti složeniji.

Datum napada uklapa se u poziv što su ga je uputila skupina Anonymous. Najavljuju novo veliko okupljanje u Londonu upravo 5. studenog, a svoje pristaše osim na marš 'Vendetta' pozivaju i na hakerske napade na računalne sustave vlada i vladinih institucija.

Iz tog poziva očito se rodila i ideja o moućnosti upada u hrvatski fiskalizacijski sustav. Budući da je nakon posljednjeg napada na Poreznu upravu u lipnju ove godine taj sustav 'zakrpan' možda i nije izvjesno da bi mu hakeri uspjeli ozbiljnije naštetiti, no usporavanje rada cijelog sustava imalo bi za domaće financije jednako pogubne posljedice.

Zavladat će panika a moguće su u izravne štete

''Te prijetnje su realne jer i državne ali i ostale velike tvrtke premalo pažnje ulažu u informacijsku i informatičku sigurnost. Ukoliko se napad na fiskalizacijski sustav doista dogodi to će na neko vrijeme blokirati sve transakcije – i one u velikim lancima i one u malim trgovinama. Zavladat će panika a moguće su u izravne štete za državni proračun. Privatnici će to vrijeme iskoristiti da ne izdaju račune i pitanje je hoće li taj promet kasnije prijaviti'', objašnjava za Novi list stručnjak za informacijsku sigurnost upozoravajući kako su uz direktne financijske štete zbog napada moguće i indirektne štete.

Naime, ukoliko sustav Porezne uprave ne bude funkcionirao neće biti moguće ni izdavanje određenih dokumenata što će, onima kojima će ti dokumenti u tom trenutku biti potrebni, značiti veliki gubitak vremena i ponovno potencijalnu poslovnu štetu.

Net.hr

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija