Pažljivo čitajte oznake na pakiranjima. Kreme za sunčanje su važne za zaštitu kože, ali nijedna od njih ne štiti u potpunosti od štetnih učinaka prekomjernog izlaganja ultraljubičastom zračenju, upozoravaju stručnjaci.

Duži boravak na suncu bez zaštite nije preporučljiv jer ultraljubičaste zrake mogu izazvati niz opasnih posljedica – od opeklina i ubrzanog starenja kože do smanjenja obrambene sposobnosti organizma i povećanog rizika od maligniteta kože.

Kad je u pitanju izbor krema za sunčanje, treba voditi računa da zaštitni faktor (SPF) bude najmanje 30. Visina tog faktora nije baš najbolji pokazatelj karakteristika kreme i da zato može dovesti u zabludu da proizvod kompletno štiti od sunca.

Stručnjaci naglašavaju da se zaštitni faktor odnosi na crvenilo kože, što znači da krema s oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kada je riječ o opeklinama od sunca.

Ova linearna veza, međutim, ne postoji kada se usporedi apsorpcija UV zraka. Proizvod sa SPF 15 apsorbira 93 posto, sa SPF 30 -97 posto, a proizvodi s SPF-om većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj učinak.

Upravo zbog toga Europska unija je donijela preporuke o uvođenju jasnijeg načina obilježavanja u smislu stupnja zaštite na koji se odnosi. Navodi Magazin.hr.

U Americi su uvedena nova pravila u deklariranju ovih proizvoda i mnoge uobičajene oznake više nisu dozvoljene. Istovremeno je uvedena obaveza specifičnog testiranja za svaki proizvod, vezano za izjave koje se odnose na zaštitu od sunca.

Nova regulativa je uvela i dodatna ograničenja u smislu, na primjer, limitiranja maksimalne zaštitne vrijednosti na 50+.

Uveden je i termin “široki spektar” (broad spectrum), a propisano je da se može koristiti samo za proizvode koji imaju dokaz da štite od svih vrsta oštećenja kože suncem (UVA i UVB zaštita).

Nasuprot ovome, proizvodi koji štite samo od opeklina od sunca, moraju imati specifična upozorenja:

1. Karcinom kože/starenje kože: Ovi proizvodi dokazano štite samo od opeklina od sunca, a ne i od karcinoma kože i prijevremenog starenja kože. Izlaganje kože suncu povećava rizik od raka kože i prijevremenog starenja kože.

Ograničenja su uvedena i kod oznaka “vodootporne” (water resistance), tako da na pakiranju može biti navedeno ili 40 minuta ili 80 minuta.

2. Kada birate kremu, preporuka je da se odlučite za onu koja, osim odgovarajućeg SPF faktora, ima oznaku da štiti i od UVA zračenja

Vrlo jevažan i savjet da se zaštitna krema koristi u dovoljnim količinama. Prema podacima stručnjaka, potrošači u projseku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime umanjuju zaštitu čak i za više od pola.

3. Za zaštitu cijelog tijela odrasle osobe prosječne visine potrebno je utrošiti oko 35 grama kreme ili oko šest kavenih žličica, pa je pakiranje od 200 grama dovoljno za samo pet-šest mazanja

Stručnjaci podsjećaju da kremu treba ponovo nanijeti nakon svakog kupanja, plivanja ili brisanja ručnikom, s tim što se ponovljenom primjenom ne može produžiti preporučeni boravak na suncu.

Za zaštitu je najvažnije da se između 10 i 16 sati što manje boravi na suncu i da se, uz laganu odjeću koja prekriva veći dio tijela, koriste šeširi i naočale za sunce. Posebno treba voditi računa da se bebe i mala djeca ne izlažu direktno sunčevim zrakama.

Govoreći o rasprostranjenim zabludama, stručnjaci istiću da su maslinovo i druga prirodna ulja vrlo korisna za njegu kože, ali nemaju zaštitnih faktora pa da ne mogu biti zamjena za kreme za sunčanje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti