Američki znanstvenici su pronašli novi razlog protiv pretjerane konzumacije alkohola, nakon što su utvrdili da su ljudi koji piju puno alkohola izloženiji dišnim problemima.

Oni su također utvrdili i izravne posljedice alkohola na astmatičare.

Znanstvenici sveučilišta Loyola u Chicagu su primijetili da ljubitelji alkohola imaju nižu stopu dušičnog monoksida u dahu u odnosu na odrasle osobe koje ne piju alkoholna pića.

To su važni rezultati jer je dušični monoksid, kojeg tijelo proizvodi tijekom disanja, jedna od zaštitnih molekula od nekih loših bakterija, posebice onih koje izazivaju respiratorne infekcije. Prenosi Magazin.hr.

To istraživanje, prvo koji pokazuje vezu između dušičnog monoksida i pretjerane konzumacije alkohola, temelji se na podacima programa Američkih centara za sprječavanje i kontrolu bolesti, a odnose se na 12.059 odraslih Amerikanaca, koji su praćeni od 2007. do 2012.

U opasnosti žene koje piju više od jednog pića dnevno

Istraživanje je omogućilo utvrđivanje raznih kategorija konzumenata alkohola, od onih koji nikada ne piju, onih koji piju umjereno i onih koji piju pretjerano te bivših alkoholičara.

Najniža stopa dušičnog monoksida je pronađena kod onih koji pretjeruju s konzumacijom alkohola, a u tu kategoriju se ubrajaju žene koje piju prosječno više od jednog alkoholnog pića dnevno i muškarci koji piju više od dva, kao i osobe koje se prepuštaju brzom hiper-akoholiziranju (“binge drinking”) jednom mjesečno kada popiju više od četiri ili pet pića zaredom.

Prema tom istraživanju 26,9 posto praćenih osoba ulazi u kategoriju pretjerane konzumacije alkohola.

Uzevši u obzir astmu, duhan i prehranu, rezultati su pokazali da razina dušičnog monoksida pada porastom konzumacije alkohola.

Znanstvencici su također precizirali da njihovi rezulati pokazuju da alkohol ugrožava ravnotežu potrebnu za dobro funkcioniranje pluća, objavljeno je u časopisu Chest.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti