Gotovo deset posto Britanki ima bolan spolni odnos, objavio je BBC na temelju opsežnog istraživanja.

Istraživanje provedeno na gotovo 7000 seksualno aktivnih žena u dobi od 16 do 74 godine, objavljeno u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology, upućuje na to da taj medicinski problem, stručnoga naziva dispareunija, nije rijedak i pogađa žene svih godina. Piše Hina.

Najčešći je ipak u žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slijedi ih dobna skupina od 16 do 24.

Liječnici im mogu ponuditi pomoć, ali im se žene rijetko obraćaju jer je dispareunija još uvijek tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana s drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suhoće, tjeskobe i izostanka uživanja u seksu.

Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan snošaj, a to može biti složeno za liječenje.

Istraživanje je provela Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u suradnji s drugim zdravstvenim ustanovama. Gotovo trećina žena koje povremeno ili stalno pate od dispareunije nezadovoljno je svojim seksualnim životom.

Glavna autorica studije dr. Kirstin Mitchell kazala je da iza bolnog seksa može stajati širok raspon razloga.

"Kod mladih žena, koje tek počinju sa seksualnim životom moguće je da se ne osjećaju ugodno", kazala je.

Medicinski razlozi za dispareuniju mogu biti seksualno prenosive upale, endometrioza i fibroidi.

Žene u dobi oko menopauze mogu imati bolan seks zbog vaginalne suhoće.

Dr. Mitchell kaže da treba nadvladti osjećaj stida i obratiti se liječniku kada se pojavi problem bolnoga spolnog odnosa jer pomoći ima, bilo da je uzrok medicinski ili emocionalni.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti