NASA-in orbiter Cassini u proteklih je nekoliko mjeseci na Titanu snimio niz fascinantnih fotografija područja oko sjevernog pola koja obiluju velikim jezerima tekućeg metana i etana, ali i geološkim fenomenima koji jako podsjećaju na zemaljske slane pustinje.

Gornja slika napravljena je kao mozaik niza fotografija koje je letjelica snimila tijekom proleta od 10. srpnja do 12. rujna 2013. Boje su joj naknadno dodane u skladu s očekivanjima znanstvenika. (pogledajte u galeriji)

Kvalitetne snimke omogućio je dolazak proljeća na sjevernu polutku Titana, ali i vedro vrijeme. S proljećem je Sunce došlo u idealan položaj i osvijetlilo sjeverni pol. Cassini tijekom zime nije mogao koristiti svoje kamere koje snimaju u vidljivom i infracrvenom spektru jer je bilo previše oblačno i mračno. U upotrebi je bio samo radar.

Nove fotografije otkrile su i neke zanimljive mineraloške pojave. Naime, čini se da u okolini jezera postoje promjene u sastavu tla što ukazuje da ona isparavaju poput zemaljskih. Kada se tekućine jezera povuku za njima ostaju tragovi koji podsjećaju na obale slanih jezera. No u slučaju Titana one su vjerojatno pune organskih spojeva koji su bili otopljeni u tekućem metanu.

Prikupljeni podaci također otkrivaju nove pojedinosti o Titanovom 'hidrološkom' ciklusu.

'Pokazalo se da je Titanov sjeverni pol, sa svojim složenim igrama tekućina u jezerima i morima te naslagama koje ostaju nakon isparavanja nekadašnjih jezera i mora, čak zanimljiviji nego što smo očekivali', rekao je Jason Barnes sa Sveučilišta u Idahou.

Fotografije iz prosinca 2012. pokazale su da na Titanu postoji i cijeli niz rijeka. Znanstvenike je posebno oduševila jedna koja jako podsjeća na Nil. Duga je oko 320 km, ima brojne pritoke i deltu koja se ulijeva u ocean (kliknite na sliku desno).

Titan je jedini svijet u svemiru za koji pouzdano znamo da ima stabilna tijela tekućina na površini.

Zajednička misija NASA-e ESA-e i ASI-ja nazvana Cassini-Huygens lansirana je prema Saturnu 10. listopada 1997. Sonda Huygens spustila se na Titan 2004. godine i poslala mnoštvo podataka. Orbiter Cassini, opremljen je cijelim nizom instrumenata kao što su radar, spektrometri, spektrograf, magnetometar i sl. Težak je 5774 kg, a ako sve bude kako treba nastavit će svoja istraživanja i snimanja Saturna i njegovih brojnih mjeseca najmanje do 2017. godine.

Tportal

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti