Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević  sa suradnicima je u završnom djelu dvodnevne posjete Hercegovačko-neretvanskoj,  Zapadno-hercegovačkoj  i Hercegbosanskoj županiji, dana 10.02.2016. godine  boravio je u  Livnu gdje se susreo sa rukovodstvom Patriotske lige Livna i predstavnicima Bošnjaka iz HBŽ-a koji su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH i HBŽ.

Sa resornim ministrom su bili i predsjednici boračkih udruženja Federacije BiH koji nastavljaju njegovanje tradicija Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ministar Bukvarević je predstavio programske ciljeve resornog federalnog ministarstva za 2016. godinu u okviru reformske agende Vlade Federacije BiH i opredjeljenja da se prava  boračke poulacije i sredstva koja se izdvajaju za te namjene neće umanjivati. Predstavio je i radne materijale kojima je za cilj poboljšanje prava i položaja boračke populacije i to : Zakona o demobiliziranim borcima i Zakona o udruženjima građana od posebnog društvenog značaja.

Jasenko Tufekčić, Hikmet Hodžić i Mujo Sitnić su upoznali resornog ministra i predsjednike federalnih boračkih udruženja sa položajem Bošnjaka u Livnu i HBŽ, te njihovom radu u općinskim i županijskim strukturama vlasti. Posebno je razmatrano još ne riješeno pitanje statusa članova Patriotske lige Livna u okviru ostvarivanja prava po zakonima koji tretiraju boračku populaciju i problematika zapošljavanja demobiliziranih boraca i branitelja.

Priopćeno je iz SDA BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok