U 2015. godini Općinski sud u Livnu ostvario je kolektivnu normu od 119,4 posto, riješivši ukupno 12.899 predmeta, doznajemo iz Suda, kao i to da se broj neriješenih predmeta u odnosu na prošlu godinu smanjio za 1109.

Drugi parametar kojim se ocjenjuje kvaliteta rada Suda također je na zavidnoj razini i iznosi 94,2 posto, a ogleda se u ukupnom broju odluka na koje je uložena žalba, i to njih 1060, a koje su pred drugostupanjskim sudom u žalbenom postupku preispitane i potvrđene. Piše Večernji list.

Iznimni rezultati pokazani su i u realizaciji plana rješavanja starih i zaostalih predmeta koji, inače, u cijelom pravosudnom sustavu predstavljaju ogroman teret na način da je realiziran s 94,19 posto učinka.

Riješena su 2494 stara predmeta, te se u prvih devet mjeseci prošle godine Sud u Livnu nalazio na prvom mjestu po uspjehu riješenih starih predmeta, a prema službenim rezultatima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, koji se očekuju vrlo brzo, u Sudu smatraju kako bi se trebali naći među prva tri mjesta po uspješnosti rada na starim predmetima.

Što se tiče javnih registara koji se vode u Općinskom sudu u Livnu, prvenstveno se misli na registar poslovnih subjekata, kao i zemljišnoknjižne urede u Livnu, Tomislavgradu i Drvaru, predsjednik Suda Niko Cvitanović ističe veliku ažurnost u radu tih ureda koji su u prvom redu na usluzi građanima.

Točnije, bilo kakvi izvaci, kao i potvrde i slično, koje stranke zahtjevom traže od Suda dobiju se odmah nakon podnošenja zahtjeva na propisan način, dok postupak registracije gospodarskih subjekata pred ovim Sudom traje maksimalno od tri do pet dana.

Inače, Općinski sud u Livnu ima nešto složeniju unutarnju strukturu, te u vidu dva sudska odjela, u Drvaru i Tomislavgradu, obavlja poslove iz svoje nadležnosti za područje cijele Hercegbosanske županije koja se sastoji od šest općina, Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskoga Grahova i Drvara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok