Federalna uprava za inspekcijske poslove od 13. travnja počela je vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora, a u prvom tjednu 49 inspektora izvršilo je 520 inspekcijskih nadzora, kao i 10 kontrolnih inspekcijskih nadzora te je izdato 185 prekršajnih naloga u iznosu od 267.740 KM, javlja Fena.

U prvom tjednu kontrole su vršene u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj, Srednjebosanskoj, Zeničko-dobojskoji Sarajevskoj županiji.

Aktivnosti su obavljane na suzbijanju nezakonitog rada fizičkih i pravnih osoba u oblasti trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata, te kontrola ljekarni i bespravnog prijevoza putnika i tereta u prometu, tehničke ispravnosti vozila, radnog vremena vozača, obveznih odmora, i ispravnosti tahografa, kontrole rada "na crno" i fiskalnih sustava.

Također, federalni inspektori koji su vršili pojačani inspekcijski nadzor izrekli su ukupno 89 upravnih mjera, od kojih se 66 odnosi na otklanjanje nedostataka utvrđenih prilikom inspekcijskog nadzora, a 23 upravne mjere odnose se na privremenu zabranu rada kontroliranih subjekata nadzora.

Najčešće nepravilnosti koje su dovele do izricanja upravne mjere privremene zabrane rada od postupajućih inspektora su propusti u dosljednoj primjeni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti te Zakona o fiskalnim sustavima.

Prilikom kontrole Zakona o fiskalnim sustavima FBiH federalni tržišni i turističko-ugostiteljski inspektori kod 157 kontroliranih gospodarskih subjekata konstatirali su da tri subjekta nadzora uopće ne posjeduju fiskalni uređaj.

U okviru izvršenih kontrola vezanih za primjenu Zakona o fiskalnim sustavima u dijelu koji se odnosi na uredno izdavanje fiskalnih računa koje su izvršene kod 125 subjekata nadzora, kod njih 32 je utvrđeno da nisu izdavali fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

Od 80 kontroliranih zaposlenika, njih 23 je bilo radno angažirano bez obvezne prijave na MIO, odnosno zatečena su 23 radnika „na crno“.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove posebno su istaknuli da je na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak naplaćen iznos od 78.869 KM.

Ukazano je i na korektno ponašanje kod većine predstavnika subjekata nadzora kod kojih su izvršene inspekcijske kontrole što je inspektorima umnogome olakšalo provođenje inspekcijskih aktivnosti i efikasnu realizaciju planiranih zadataka.

Pozvali su sve subjekte nadzora u Federaciji BiH da svoje poslovanje uvedu u zakonske okvire, a građanima Federacije BiH ponovo su ukazali na obvezu poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima u smislu zakonske obveze uzimanja fiskalnog računa za izvršene usluge odnosno kupljeni proizvod.

Najavili su da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok