Ni Hercegbosanska županija nije ostala imuna kada je u pitanju nezaposlenost. I u ovoj županiji ona je postala rak-rana koja iz mjeseca u mjesec raste. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje ove županije, trenutačno posao traži 9412 osoba, što znači da se samo za godinu dana na burzi rada našlo novih 613 osoba s obzirom da je u istom razdoblju 2012. godine nezaposlenih bilo 8799. U odnosu na mjesec studeni 2013., taj broj je veći za 54 osobe.

Po broju nezaposlenih prednjači općina Livno gdje 4084 osobe traže posao. Slijedi je općina Tomislavgrad s 2744 nezaposlene osobe, zatim Drvar sa 1331, Glamoč – 591, Kupres – 417 i Bosansko Grahovo – 295.

Što s diplomom?

Ono što zabrinjava jest sve veći broj nezaposlenih s visokom stručnom spremom. Takvih je na kraju prošle godine bilo 527, a ukoliko se gleda unatrag, može se primijetiti da se ta brojka stalno mijenja, i to u negativnom smislu. Tako je, primjerice, u studenom prošle godine nezaposlenih s VSS-om bilo 501, a mjesec dana ranije 486.

Gledajući po općinama, opet je Livno vodeća u odnosu na druge općine. Ovdje 324 osobe s VSS-om traže posao, zatim u Tomislavgradu 145, Glamoču i Drvaru po 22 osobe, Kupresu 9 i Bosanskom Grahovu ‘samo’ 5 osoba.

Kuda i kako dalje nakon godina školovanja, uloženih novaca, neprospavanih noći zbog učenja, glavna su pitanja koja se vrzmaju po glavama ovih ljudi. Misliti o tome što dalje sa svojom diplomom jedino je što i rade, budući da nemaju što drugo.

Koliko u ovoj županiji uopće vrijedi diploma najbolje pokazuje primjer 2 doktora medicine koja s pospremljenim diplomama sjede doma. Isti je slučaj i s 58 pravnika, 142 ekonomista, 67 profesora, 78 inženjera različitih smjerova … dok je popis ostalih zanimanja i osoba koje ne mogu naći posao još veći.

Odlazak trbuhom za kruhom

Iz Zavoda, kažu kako, unatoč povećanju nezaposlenosti, zbog nedostatka sredstava nemaju planiran program za suzbijanje iste. “Trenutačno je u proceduri program ‘Jačanja konkurentnosti na tržištu rada – prvo radno iskustvo’ u kojem sudjelujemo u posredovanju Federalnom zavodu koji je raspisao natječaj. Od socijalnih davanja iz svojih sredstava financiramo zdravstveno osiguranje nezaposlenim osobama koje ostvare pravo i novčanu naknadu”, kažu u Zavodu.

Stoga ovdje i nije neka novost kada netko objavi da odlazi trbuhom za kruhom.

Nemogućnost da nađu posao i osiguraju egzistenciju glavni su razlozi koji mlade ljude tjeraju da sreću traže u nekim drugim državama. Jer u ovoj očito ne mogu naći svoje mjesto pod suncem.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok