Predstavnici devet političkih stranaka i četiri neovisna vijećnika koji su u statusu oporbe na razini općina i skupštine Hercegbosanske županije održali su u Tomslavgradu treći po redu sastanak na kojemu se analiziralo postojeće stanje u toj županiji i mogućnost zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

Jednoglasan je zaključak svih sudionika sastanka da je stanje u Hercegbosanskoj županiji katastrofalno, da se došlo do dna.  Stajalište je da  vladajuće ekipe, bez obzira na sve dosadašnje kalkulacije, neprincipijelne koalicije i prekomponiranje vlasti,   nemaju volje ni znanja da bilo što promijene i da se krene u pozitivnom smjeru.

Uvažavajući sve posebnosti ustroja županijske vlade u kojoj u određenim omjerima participiraju predstavnici sva tri naroda, što je logično obzirom na nacionalni sastav, zaključak je da se ne provodi nijedan projekat na županijskoj razini od kojega bi svi mogli imati koristi a poglavito nema cjelovitog projekta koji bi zaustavio raseljavanje i depopulaciju.

Sudionici sastanka iskazali su spremnost odreći se osobnih ambicija i ciljeva i maksimalno se posvetiti općem dobru, jer su dosadašnji rezultati pokazali kako egomanija i isključivost, netolerancija i destruktivnost,  donose opću propast  i nesreću.

Ulaganje u gospodarstvo primarni je cilj i sadašnja oporba smatra da je moguće pokrenuti mnoštvo projekata u tom smjeru ali za to treba korjenito promijeniti matricu po kojoj se sada koriste općinski i županijski proračun.

Financijska sredstva s kojima se raspolaže  nisu beznačajna  ali je već dvadeset godina  njihova raspodjela pogrešna jer od toga korist imaju samo privilegirani pojedinci i neučinkovita administracija.

Oporba je suglasna da je zajednički nastup na predstojećim izborima i gospodarski i nacionalni interes. Jedino udruženi, oporbenjaci smatraju da  mogu realizirati primarni cilj a to je  opstanak stanovništva  i razvoj na prostorima županije, a što prioritetno podrazumjeva otvaranje novih radnih mjesta.  Zbog toga, ima smisla odreći se kako osobnih tako i usko stranačkih interesa jer su mnogi izvukli pouke iz dosadašnjih saveza koji su zbog ljuskih slabosti i ne poštivanja nikakvih principa vodili samo destrukciji i općoj propasti.

Koliko će dobre namjere i želje biti provodive ili će pak voditi u pakao, tko će sve ostati  vjeran istaknutim načelima i idejama a tko će sve to razgrađivati kao što se do sada u sličnim situacijama uvijek događalo, vrijeme je pred nama.

Blanka Magaš/Tomislavcity

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok