Ured za reviziju institucija FBiH ustvrdio je kako su sredstva tekuće rezerve, koja bi se trebala koristiti za hitne i nepredviđene situacije, poput poplava u FBiH, u razdoblju 2011. - 2014. godina većinom korištena za tekuća poslovanja, isplatu plaća, nabavu vozila te financiranje različitih sportskih, vjerskih i humanitarnih udruženja i organizacija, ali i političkih stranaka.

Od ukupno utrošenih sredstava tekuće rezerve po županijama u iznosu od 13,099.092 KM, što predstavlja 38% od ukupno utrošenih sredstava tekuće rezerve u revidiranom razdoblju, za hitne i nepredviđene namjene sukladno njihovoj zakonskoj namjeni utrošeno je samo 488.430 KM.

U većini novac tekućih rezervi koristio se za razna socijalna davanja, pomoć za liječenje, zaostale doprinose i plaćanje staža, davanje raznim udrugama za financiranje manifestacija.

Vidljiva je tendencija rasta utroška sredstava tekuće rezerve iz godine u godinu.

Hercegbosanska županija je od ukupno utrošenih sredstava tekuće rezerve u iznosu od 1.458.230 KM u revidiranom razdoblju od 4 godine, samo 13.000 KM utrošila za zakonom propisane namjene.

Tokom 2011.godine utrošeno je 553.199 KM sredstava tekuće rezerve za isplate plaća i naknada djelatnicima županijskih institucija, pomoći pojedincima za troškove liječenja, nabave vozila, pomoći udrugama građana, kulturno-umjetničkim društvima, sportskim klubovima itd.

U 2012.godini utrošeno je 260.592 KM (također samo za razne pomoći, nabavke goriva, medicinske opreme, pomoći klubovima i td.), u 2013.godini 146.065 KM (za troškove reprezentacije, nabavu informatičke opreme, jamčevine, izmirenje kamata i dr. troškovi koje se moraju izmirivati samo iz tekućeg proračuna.

Uvidom u odluke temeljem kojih su se sredstva tekuće rezerve isplaćivala tijekom 2014.godine u iznosu od 498.374 KM utvrđeno je da se između ostaloga vršilo sponzoriranje maturalnih večeri srednjim školama, razni sajmovi, nabavke lož ulja, pomoći privatnim firmama, što nije sukladno zakonski određenoj namjeni ovih sredstava.

Cijeli izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH možete pruzeti ovdje >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok