Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije danas je provelo Javnu raspravu o Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Javna rasprava održana je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije na kojoj su nazočili predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, koji su i predstavili Nacrt ovoga zakona, predstavnici općina naše županije i predstavnici županijskih ministarstava nadležnih za prostorno uređenje.

Budući da su oba Doma Parlamenta FBiH utvrdila da je Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti u FBiH dobra osnova za izradu prijedloga zakona, tako je u skladu s tim danas u našoj županiji provedena ova javna rasprava.

Osnovni zadatak ovog Nacrta zakona je da se kroz isti izvrši implementacija Direktive 2006/32/EU o energetskoj efikasnosti u krajnjoj potrošnji i energetskim uslugama, kao temeljne direktive čiji je cilj poboljšanje efikasnosti krajnje potrošnje energije, Direktive 2010/31/EU o energetskim karakteristikama zgrada, te Direktive 2010/30/EU o označavanju potrošnje energije i drugih izvora, proizvoda vezanih za energiju, pomoću naljepnica i standardnih podataka o proizvodu.

Svrha je da se ostvare ciljevi održivog energetskog razvoja, smanje negativni utjecaja za životnu sredinu, poveća sigurnost snabdijevanjem energijom, zadovolje energetske potrebe potrošača i ispune međunarodne obveza koje je Bosne i Hercegovina preuzela u pogledu smanjenja emisije staklenih plinova, primjenom mjera energetske efikasnosti u krajnjoj potrošnji.

Nakon kratke diskusije dogovoreno je da će se svi prijedlozi, sugestije i kritike na navedeni Nacrt zakona dostaviti Federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije u pisanom obliku do 31. siječnja 2014. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok