Udruženje proizvođača sira u BiH uz podršku USAID/Sida FARMA projekta predstavilo je dio ponude svojih članica na prvom „Balkanskom festivalu sira“ (Balkan Cheese Festival), koji je održan proteklog vikenda u Beogradu.

Veliki interes za bh. sirevima potvđen je činjenicom da su kompletne količine sira rasprodate i prije kraja drugog dana festivala, a ostvaren je i veliki broj poslovnih kontakata sa distributerima i predstavnicima beogradskih restorana, priopćeno je iz Udruženja proizvođača sira u BiH.

Ideja ovog festivala bila je da se široj publici predstave autohtoni i tradicionalni sirevi s Balkana, a u okviru festivala održane su i brojne kulinarske radionice. Među 30 proizvođača sira iz regije sa odabranim sirevima se predstavilo i pet proizvođača iz Bosne i Hercegovine.

Direktor Udruženja profesionalnih somelijera Srbije Dejan Živkoski dao je odlične ocjene bh. sirevima, te je kao odličan poznavatelj vinske scene u Srbiji dao i preporuke za njihovo kombiniranje sa najboljim srbijanskim vinima.

Analize koje je uradio USAID/Sida FARMA projekat na bazi podataka Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da smo u Srbiju u 2013. godini izvezli sira u vrijednosti 42.540 KM, dok je uvoz iznosio 3.421.651 KM.

Predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH Omer Mrakić je izjavio da je jedan od ciljeva nastupa Udruženja na ovom festivalu bio je i da se bh. sirevi promovišu u Srbiji, kako bi se pospješio njihov izvoz.

- Reakcije na kvalitet naših sireva su odlične i nadamo se da će neki od ostvarenih kontakata sa distributerima dati željene rezultate - istakao je Mrakić.

Beograđanima su predstavljeni Livanjski sir (Puđa-Perković), Travnički (Eko-Vlašić), Tešanjski (Zlatna kap), Prozorski sir (PRO MILK) i Trapist (Marija Zvijezda / Livač).

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok