U sklopu manifestacije „Kulturno-vjerski dani – Naša Gorica“, u organizaciji Franjevačkog samostana na Gorici i Franjevačkog muzeja i galerija Gorica,  svečano je otvoren etnografski postav pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Luke Čelana.

U uvodnom djelu svečanosti, kojom je moderirao fra Marijan Karaula, obratio se ravnatelj muzeja i galerije Gorica Josip Gelo zahvalivši svima koji su doprinijeli da još jedna zbirka ugleda svjetlo dana čime su, kako je rekao, prezentirani etnografski predmeti koji su rezultat dugogodišnjeg franjevačkog  sakupljanja.

Izložbom  je obuhvaćen vremenski period s kraja 19. stoljeća  pa  do sredine 20.stoljeća  kada dolazi do naglih promjena u kulturi livanjskog kraja. O tome je govorila kustosica  - etnologinja muzeja Jela Duvnjak naglasivši da „sami predmeti potiču iz tog vremena jer se radi o jednoj stoljetnoj prekretnici  u kojoj  dolazi do raspada obiteljskih zadruga kao čuvara tradicionalnog života, mijenjanja patrijarhalnih načela i normi, osamostaljivanja žene odlaskom muškaraca u zapadnoevropske zemlje i brzog bogaćenja obitelji koje nisu uspijevale uhvatiti korak s novim trendovima“, kazala je kustosica - etnologinja Duvnjak.

Da je stalnim etnografskim postavom Franjevački muzej postao bogatiji za još jednu zbirku čiji nas izložbeni predmeti vode u davna vremena i potvrđuju bogatstvo i raznolikost naše povijesti ustvrdio je u svom obraćanju pokrovitelj izložbe općinski načelnik Luka Čelan“. „Važnost ovoga postava koji će biti poveznica daleke prošlosti sa sadašnjosti i budućnosti je velika. Budimo ponosni na ono što imamo i čuvajmo za buduće generacije“, istaknuo je načelnik Čelan te etnografski postav proglasio otvorenim. Svečanost otvorenja, na kojoj su bili i pomoćni biskup Marko Semren i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, svojim nastupom uveličali su članovi muške pjevačke skupine kulturno umjetničkog društva Ljubunčić te ženska pjevačka skupina društva Rudine.

Priopćeno je iz općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok