U organizaciji predsjednika Vlade Posavske županije 27. i 28. lipnja 2016. godine održani su dvodnevni radni sastanci u Orašju predsjednika vlada županija s hrvatskom većinom.

Na sastanku su uz domaćina predsjednika Vlade Posavske županije, Marijana Klaića, nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije, Zdenko Ćosić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dr.sc. Nevenko Herceg.

Prvog dana razgovaralo se o pripadnosti, odnosno raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, razvoju agencija, službi i ureda za razvoj i strateško planiranje. Sudionici sastanka posebice su naglasili značaj izrade dokumenata strategija i prostornih planova u županijama što predstavlja preduvjet razvoja i mogućnost za apliciranje dobivanja sredstava iz pretpristupnih fondova  Europske unije. Na taj način omogućava se dolaženje do vanjskih izvora financiranja značajnih projekata. Razgovaralo se i o iskustvima u dosadašnjem radu vlada s hrvatskom većinom u mandatnom razdoblju u godinu i pol dana od kada sadašnje vlade djeluju i njihovoj većoj suradnji. Bilo je govora i o formiranju zajedničkog Zavoda za školstvo, prekograničnoj suradnji, granskim kolektivnim ugovorima, Akcijskom planu Reformske agende, stabiliziranju javnih financija u županijama i stvaranju uvjeta za normalno funkcioniranje javnih službi na prostorima ovih županija.

Drugog dana održan je prošireni sastanak u Vladi Posavske županije u Orašju s nositeljima javnih dužnosti u toj Županiji.

Dogovoreno je da sljedeći sastanak predsjednika vlada s hrvatskom većinom organizira predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

Za vrijeme boravka u Orašju predsjednici Vlada posjetili su Franjevački samostan u Tolisi i muzej „Vrata Bosne“ i položili vijence i upalili svijeće na Spomen obilježje poginulim braniteljima u Orašju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok