Projektni odbor Fonda UN-a za ljudsku sigurnost u suradnji s lokalnim i vlastima HBŽ-a u završnoj je fazi realizacije projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u HBŽ-u”.

Intenzivirane su aktivnosti u okviru kojih Kupres realizira tri projekta, među kojima i novootvorenu gradsku tržnicu. Tim povodom otišli smo do Kupreške visoravni kako bismo na licu mjesta provjerili što taj projekt znači stanovništvu. Piše Večernji list.

Načelnik općine Perica Romić ističe dobru suradnju s Razvojnim programom UN-a te dodaje kako je ponosan što je u njegovu mandatu započeto i kraju se privodi postavljanje turističke prometne signalizacije. Obnova gradskog vodovoda je u tijeku, a projekt gradske tržnice završen.

“Ovdje se radi o investiciji u kojoj je UNDP sudjelovao s oko 20.000 KM, a tiče se nabave štandova, Općina Kupres još s nekih 20 do 25 tisuća, koliko će koštati ovi građevinski radovi. Dakle, tu je uloženo između 45.000 i 50.000 KM”, kazao je Romić. Voditelj UNDP projekta u HBŽ-u Nebojša Jovičić ističe kako je problem tržnice bio jedan od većih po sigurnost građana, i to zbog dva razloga: “Prvi je što se ranije nalazila uz glavnu gradsku prometnicu te su građani bili izloženi prometnoj opasnosti, a drugi jer nisu bili osigurani higijensko-tehnički uvjeti izlaganja i prodaje prehrambenih artikala”.

Tržnicom su zadovoljni svi, i kupci i prodavači, odnosno proizvođači.

- Do sada nismo imali priliku kupiti jedan zdrav proizvod, baš ovdje na tržnici od gospođe koju poznajemo. Mislim da je to jako dobro za našu sredinu i zadovoljni smo što se tržnica napravila, kazala je Marija Radoš.

Stefanija Papić prodaje četiri vrste sira, a u štand s ormarićima može svoje proizvode odložiti i zaključati. Do sada je, kaže, prodavala mliječne proizvode na kućnom pragu. Doma Mihela izložila je med, domaće pekmeze, sir, pletivo, a posebno mjesto među artiklima imaju dijelovi odjeće za muške intimne dijelove tijela. Takav jedan predmet na dar je, uz obilje smijeha, dobio i UNDP-jev predstavnik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok