U sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv.Nikole Tavelića“ i 24. obljetnice utemeljenja brigade „Kralj Tomislav“ iz Tomislavgrada u subotu je odigrana nogometna utakmica humanitarnog karaktera između veterana brigade „Kralja Tomislava i vukovarskih veterana, gdje je sav prihod od ulaznica predviđen za obnove vukovarskoga vodotornja, simbola hrvatskoga zajedništva.

Prema riječima predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hercegbosanske županije Joze Radoša, njihova suradnja traje niz godina, a prošle godine su njihove županijske udruge čak potpisale i povelju suradnje i zajedništva.

U tom pravcu veterani Vukovara su došli u Tomislavgrad na obilježavanju 24. obljetnice tomislavgradske brigade, dok će na jesen učenici devetih razreda osnovnih škola ići u posjet Vukovaru. Piše Fena.

Da se radi o istinskoj suradnji za Fenu je potvrdio Vjeran Nadovski, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata grada Vukovara, kazavši kako su oni prvo pokrenuli suradnju s braniteljima iz Kupresa, jer se veliki broj njihovih branitelja padom Vukovara, priključio Hrvatskoj vojsci, a time i obrani Kupresa 1992. godine.

''Od tada je krenula dobra suradnja koju smo prenijeli i na mlade generacije i svake godine smo organizirali dolazak stotinjak djece branitelja na zimovanje u Kupres, a isto tako pružali smo gostoprimstvo kupreškim prijateljima u gradu Vukovaru za vrijeme Dječjih vinkovačkih jeseni ili za Iločku berbu grožđa'', istaknuo je Nadovski.

To njihovo okupljanje je postalo tradicija koje se proširilo i na Tomislavgrad, Livno i okolna mjesta, pa se prema riječima Nadovskog, znaju sastati i po nekoliko puta godišnje, bilo u Vukovaru, Tomislavgradu ili Kupresu, što je za njih nevažno.

''Kruna našeg zajedništva je nogometna utakmica za obnovu, odnosno zaštitu našeg vodotornja u Vukovaru koji je simbol odbrane, opstojnosti hrvatskog puka i simbol prkosa, a koji je jednostavno prepoznat među Hrvatima, ma gdje oni bili'', poručio je Nadovski.

Isto mišljenje dijeli i predsjednik HVIDR-e grada Vukovora Slavko Jurić koji je za Fenu kazao kako su se odazvali ovoj humanitarnoj utakmici da bi dali doprinos i obol, prvenstveno poginulim braniteljima ovog područja i braniteljima koji su dolazili njima u Vukovar u obranu od agresora.

''Naš dolazak je usmjeren na obilježavanje ratne tomislavgradske brigade, a manje na utakmicu i koliko će se novaca prikupiti za obnovu našeg simbola otpora u Vukovaru'', istaknuo je Jurić.

Dodao je kako je utakmica lijepa gesta branitelja Tomislavgrada, koji su se tako uključili u humanitarnu akciju za obnovu vodotornja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok