Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je u subotu 2. srpnja u Tomislavgradu treću po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Revija je održana pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Od 24 djevojke koje su pristigle iz 19 država, prema izboru stručnog žirija, titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republi ke Hrvatske odnijela je Cindy Šoštarić iz Italije, a priznanje, uz repliku nakita iz 12. stoljeća s područja Hercegovine, uručio joj je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Prvom pratiljom proglašena je Ivona Pandžić iz Švicarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio Zvonko Milas, direktor Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Po izboru žirija druga pratilja je Paula Sabrina Bojanich, a priznanje s replikom nakita iz Višnjice kod Čapljine primila je od predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Draška Dalića.

Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Fanni Bubreg iz Mađarske, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin.

Žiri, koji je jednoglasno donio odluku o pobjednici te o prvoj i drugoj pratilji, činili su uspješna gospodarstvenica iz Tomislavgrada Marija Perić, glumac Slaven Knezović, glavni urednik izdanja Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Ivan Miloloža i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Patar Galić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok