Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dani kosidbe -„Strljanica 2016.”, održana je jučer 3. srpnja na Kupreškom polju pod pokroviteljstvom općine Kupres.

Program Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, a otvaranju su nazočili federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mate Franjičević, zamjenik ministar komunikacija i prometa BiH, Saša Dalipagić, konzul Republike Hrvatske u Mostaru, Dragan Matijević, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, ministri u Vladi Stipan Šarac i Petar Galić, te načelnik općine Livno, Luka Čelan.

Program Dana kosidbe na Kupresu “Strljanica 2016.” započeo je nastupom folklornih skupina Cioff-ovog festivala iz Indije, Bjelorusije, Makedonije i domaće muške i ženske skupine s Kupresa.

Poslijepodnevni sati manifestacije bili su rezervirani za natjecanja na sportskim terenima u tradicijskim sportovima bacanja kamena s ramena, pješačke utrka, skoka u dalj i potezanja konopca. U završenom dijelu održana je  tradicionalna sportska manifestacija nadmetanje kosaca. Titulu najboljeg ove godine ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca. Drugo mjesto osvojio je Ivo Ivković – Ćibara, dok su  treće mjesto podijelili prošlogodišnji pobjednik Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa i Miloš Trkulja iz Mrkonjić Grada.

U nadmetanju kosaca juniora pobijedio je Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca, drugi je bio Arnes Ramčić iz Kupresa, a treće mjesto podijelili su Zoran Šarić i Stjepan Dumančić iz Kupresa.

U utrci na 1 000 metara prvo mjesto je osvojio Vinko Sliško, član AK Puls iz Tomislavgrada, drugo mjesto osvojio je Ivica Vrgoč iz Livna, a treće Danijela Kuna iz Kupresa.

U bacanju kamena s ramena prvo mjesto osvojio je Anđelko Stajić iz Jajca. U skoku u dalj iz mjesta prvo mjesto osvojio je Ratomir Baštić iz Kupresa, a drugo mjesto Damir Šimić iz Šujice. U potezanju konopa, već uobičajeno, prvo mjesto je osvojila ekipa iz Dugopolja iz susjedne Republike Hrvatske.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok