Kao dio programa proslave Dana svetoga Nikole Tavelića, u prepunoj dvorani županijske Skupštine u Tomislavgradu preksinoć je predstavljena monografija “Pet hrvatskih kraljevskih gradova”.

Ova je monografija plod suradnje pet hrvatskih kraljevskih gradova Biograda, Knina, Nina, Solina i Tomislavgrada, koji su Povelju o prijateljstvu i suradnju potpisali u Biogradu, 15. siječnja 2015. godine.

Nakon hrvatske himne koju su otpjevale članice etno-pjevačke skupine tomislavgradske Matice hrvatske i minute šutnje za poginule i nestale hrvatske branitelje, sve nazočne je pozdravio koautor ove knjige i predsjednik OV Tomislavgrad Mate Kelava koji je u podužem obraćanju govorio i o njenome nastanku.

Nazočnima su se zatim obratili sadašnji saborski zastupnik a donedavno i gradonačelnik Grada Solina Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević i na samome kraju načelnik općine Tomislavgrad. Zajednički su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je ova knjiga ugledala svjetlo dana kao i da će broj jednoga ovakvoga udruženja hrvatskih kraljevskih gradova porasti a slijedom toga je realno očekivati u narednom razdoblju proširivanje i dopunjavanje monografije. Osim toga najavljeno je intenziviranje suradnje kroz zajedničku pripremu projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U izaslanstvu grada Knina bili su još i potpredsjednica Skupštine Županije šibensko-kninske Ana Marić, vijećnik u Gradskom vijeću Ivan Uzun a grada Solina gradonačelnik Dalibor Ninčević i pročelnik odjela uprave Ante Ljubičić.

Iako su večeras trebali biti nazočni i predstavnici Nina i Biograda, zbog objektivnih razloga nisu mogli nazočiti i uredno su se ispričali.

Srca duvanjske publike i večeras su svojom pjesmom i svirkom razgalili članovi i članice etno-pjevačke skupine Matice hrvatske, pod vodstvom i ravnanjem profesorice Kristine Boras koja je i vodila cijeli večerašnji program.

Na kraju predstavljanja monografije općinski načelnik Ivan Vukadin je u znak trajnoga sjećanja na ovu prekrasnu večer kolegama gradonačelnicima uručio prigodni dar – repliku spomenika kralju Tomislavu, koji je ujedno spomen-obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, rad velikoga duvanjskoga akademskoga kipara Vinka Bagarića.

Nakon predstavljanja u Kninu, organiziranoga u svibnju ove godine, ovo je drugo službeno predstavljanje. Iduće je najavljeno u rujnu, u povodu obilježavanja Dana Grada Solina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok