Svjedoci Obrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin počinjen u selu Grborezi (općina Livno), rekli su da nisu čuli da je optuženi nekog maltretirao ili ubio.

Stipo Kovač, nekadašnji pripadnik brigade “Petar Krešimir IV” u Livnu, kazao je da mu je u vrijeme razoružanja bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u ljeto 1993. godine zadatak bio da s kolegama evidentira osobe privedene u školu u selu Orguz (općina Livno). Piše Justice Report.

“Pri uzmanju izjava niko od prisutnih nije rekao da je bilo nekog maltretiranja”, izjavio je Kovač, dodavši da su te osobe bile dovezene autobusima i da su bile preplašene.

On je istakao da su o tome izvijestili zapovjedništvo i da je načelnik službe za političko djelovanje održao govor i “smirio ljude”.

U školi je, prema svjedoku, bila liječnička ekipa i predstavnici Crvenog križa. Izjavio je i da su osobe tu boravile dva do tri dana, a da su neki pušteni i isti dan.

Odgovarajući na pitanja Obrane, Kovač je ispričao da u školi nije vidio osobe s povredama glave, te da nije bilo maltretiranja. Tokom boravka tu, kako je naglasio, nije čuo da je optuženi nekog maltretirao ili ubio.

“Kasnije sam samo čuo da se desio neki incident u Grborezima”, kazao je svjedok, dodavši da ne poznaje detalje.

Optužnica tereti Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Drugi svjedok Stjepan Vidović je ispričao da je tokom razoružanja, kao predstvanik Crvenog križa, bio u školi u Orguzu i razgovarao s Bošnjacima koji su bili tu.

On je pojasnio da je s kolegama vozilom Crvenog križa pratio autobuse s civilima do Orguza, jer su im nosili hranu i druge potrepštine.

Vidović je istakao da su osobe u školi bili preplašene, te da ih je pitao da li im nešto treba. Neki su, kako je rekao, tražili odjeću i lijekove, te nakon što je to donio, primijetio je da su “bili opušteniji”.

“Ja nisam nikog vidio da je bio ozlijeđen. Niko mi se nije požalio”, kazao je svjedok, dodavši da nije vidio nekoga s vidljivim povredama glave. On je istakao da od tih pritvorenih lica nije čuo da je optuženi nekog ubio ili maltretirao.

Andabaka je, kako je naveo, taj dan vidio u stožeru.

U unakrsnom ispitivanju Vidović je rekao da se naredni dan broj pritvorenih osoba smanjio, te da su dolazili još par dana u Orguz, nakon čega tih osoba više nije bilo.

Suđenje će se nastaviti 13. srpnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok