U Bos. Grahovu je od 2. do 10. srpnja 2016. održan drugi ljetni kamp volontera iz Italije kojemu je domaćin bila župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.

Nastavak je to prijateljstva i suradnje od prošle godine kada je po prvi put skupina od 20-ak mladih volontera sa sjevera Italije, iz okolice Trevisa, bila u Bos. Grahovu.

I ovaj put, njih 20-ak, došli su s istom namjerom – kroz druženje i rad, zajedno s mladima iz Drvara i Grahova, produbiti prijateljske veze, ali i konkretno pomoći ljudima u potrebi. Ove su godine Talijani bili smješteni u šatorskom naselju koje je za tu prigodu postavljeno u dvorištu župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju.

Ljetni kamp je započeo u župnoj crkvi  zajedničkom proslavom gostiju i domaćina nedjeljne svete mise, koju je na hrvatskom i talijanskom jeziku predvodio župnik don Davor Klečina.

Tijekom održavanja kampa mladi su Talijani, po vrlo toplom vremenu, svaki dan imali radne aktivnosti. Tako su pomogli u uređenju dvorišta župne crkve u Obljaju, kosili travu i korov u selu Korita, a jedan su dan pomagali gradskoj komunalnoj službi u čišćenju i uređenju travnatih površina u središtu grada,  gdje ih je pozdravio i ručkom počastio v.d. načelnika općine Duško Radun.

Posebno su bili upečatljivi susreti sa starim i nemoćnim osobama u selu Ugarci gdje su mladi volonteri pomagali pojedincima u čišćenju i krečenju njihovih kuća, košenju trave, te cijepanju drva za ogrjev.

Dirljiv je bio i posjet Donjem Tiškovcu - zabačenom selu u brdima na tromeđi Bosne, Dalmacije i Like, gdje već godinama živi nekolicina povratnika bez struje – i obitelji Jove i Drene Vladušić čiji je sin petogodišnji Dragan jedino dijete u selu.

Gosti iz Italije i ovaj su put posjetili dječji Dnevni centar „Gnijezdo“ u Bos. Grahovu gdje su za djecu uručili prigodnu pomoć u školskom i didaktičkom materijalu.

I ove su godine domaćini gostima iz Italije nastojali pokazati ljepote Hercegbosanske županije i ovog dijela Bosne pa su ih jedno poslijepodne odveli u obilazak divljih konja na Kruzima iznad Livna, gdje su im domaćini bili članovi Planinarsko-ekološkog društva „Borova Glava“.

Večer uoči odlaska, za goste je u dvorištu župne crkve u Obljaju priređena fešta, a gosti su počašćeni kozletom na ražnju i ostalim tradicionalnim jelima.

Volonteri iz Italije obećali su nastavak suradnje, a kao znak povezanosti s ljudima u Grahovu financirali su izradu igrališta u drvetu ispred Dnevnog centra „Gnijezdo“ i u dvorištu župne crkve u Obljaju. U suradnji s općinom Bos. Grahovo Talijani su voljni sufinancirati i projekt obnove i proširenja školske sportske dvorane u Bos. Grahovu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija