O ljepoti parka prirode Blidinje ne treba puno trošiti riječi hvale jer je doista raj na zemlji, međutim koliko god lijepo govorili o njemu postoje još ljepše priče ispričane u parku o ljudima koji su zaljubljenici u ovaj kraj i ne bi ga mijenjali za sve blago svijeta….

Ekipa ABCportala je jučer boravila u parku kako bi svoje čitatelje upoznala sa dvoje mladih ljudi koji su svoje gradove zamijenili ovim lijepim planinskim krajem i odlučili svoju budućnost provesti ovdje baveći se stočarstvom i poljoprivredom. On je Velimir Ćavar (Mijatović) Širokobriježanin koji je od malih nogu provodio školske raspuste na Risovcu sa bakom i djedom i tako već kao mali dječak zavolio blidinjski kraj i planinu. Zavolio do te mjere da više ne razmišlja o drugim životnim prilikama i mogućnostima. Velo je odlučio biti čovjek sa planine i sve svoje vrijeme provesti ovdje na Risovcu u parku prirode. Ona je Marija Tadić, Duvanjka s Kola koja je pet godina radila kao trgovkinja na kasi jednog trgovačkog centra u Tomislavgradu. I baš je ‘sudbina’ htjela da upozna Velimira koji je strpljivo čekao u redu da dođe na red baš na njenu kasu. I tu se prije tri godine dogodio taj ‘klik’ koji bi trebao biti okrunjen za dvadesetak dana vjenčanjem i početkom zajedničkog života baš ovdje u parku prirode. Piše ABC Portal.

Posjetili smo Velu na njegovoj farmi (Eko Blidinje Risovac) na Risovcu a za ovu priliku stigla je i Marija iz Tomislavgrada koja se polako navikava na farmu i uskoro novi život na planini. Oboje ne skrivaju svoju sreću i pričaju nam svoje planove.

-Kad smo se upoznali pričao sam Mariji o našem imanju na Blidinju i planovima vezanim za život ovdje. Nije je joj bilo mrsko slušati o toj blidinjskoj ljepoti pa se zainteresirala za ovaj kraj. Zajedno smo kroz našu vezu planirali i podizali farmu koza i proizvodnju sira od kozjeg mlijeka. Danas... imamo oko sedamdeset koza sa tendencijom na proširenje farme. Marija je već dosta toga naučila oko kozarstva i ide nam dobro. Ovdje je život vrlo jednostavan ali lijep, treba raditi ali uvijek si u prirodi i po cijeli dan gledaš ljepotu oko sebe.- rekao je novinaru ABCportala ljubazni domaćin. Marija isto tako ovaj park smatra čudesno lijepim a sebe privilegiranom jer će moći ovdje boraviti iz dana u dan dok neki dođu samo vikendom i praznicima i moraju natrag na svoje poslove koji znaju često biti stresni i naporni.

-Sviđa mi se život ovdje, volim se brinuti o farmi i kozama. Sve je zdravo i lijepo. Koze jedu samo naš ječam i zob i ovu mirisnu i zdravu planinsku travu. Uvijek nam svraćaju turisti vikendaši i traže naše proizvode, mi nismo u mogućnosti proizvesti onoliko kolika je potražnja. Naš primjer bi mogao biti i primjer mladima od Kupresa do Mostara da dobro razmisle o sada aktualnom odlasku u Njemačku, posebno odlaze mladi iz mog duvanjskog kraja i zbog toga smo svi tužni.- priča nam Marija, nakon što smo obišli farmu i pašnjake s kojih pogled puca na prelijepo vikend naselje Risovac i uređene ski staze u blizini. I sami smo se uvjerili u kvalitetu hercegovačke tepsije ispod peke sa mladom kozletinom s kojom su nas počastili a kasnije i vrhunskim i zdravim kozjim sirom napravljenim na njihovom imanju. Obitelj Ćavar posjeduje oko 150 duluma zemlje u parku prirode i uz uzgoj koza bave se i poljoprivredom a svoje povrće isto tako prodaju velikom broju zainteresiranih vikendaša željnih ekoloških proizvoda. Velimirov brat je također farmer i na Risovcu ima farmu koza i krava. S nama je vrijeme provodio i njegov mali sin Josip koji je završio drugi razred a školu pohađa u tridesetak kilometara udaljenom Rakitnu. Josip jako voli svoju strinu i ponekad zajedno čuvaju stado koza.

Već se spuštao mrak nad parkom a mi smo morali u niže krajeve Hercegovine ostavljajući Velimira i Mariju da završe dnevne poslove sa željom da provedu lijep život ispunjen radošću i srećom baš tu u ovom parku koji im je na srcu i duši …

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija