Na jučer održanoj sjednici Zastupničkog  doma Federalnog parlamenta, g.Boro Krišto, zastupnik HDZ1990, pitao je Federalnog ministra prometa i veza g.Denisa Lasića iz HDZ BiH: „Jesu li točni navodi iz Večernjaka o izgradnji brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Livno i ako jesu, zašto se ova spomenuta brza cesta ne nalazi u strategiji razvoja prometne infrastrukture, a koju danas imamo na klupama?“ 

Iako je Federalni ministar bio nazočan na sjednici, nije se udostojio odgovoriti na pitanje.

Naime u prijedlogu Strategije prometa u Federaciji  Bosne i Hercegovine za razdoblje 2016.-2030. nema niti govora o brzoj cesti Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Livno, a niti bilo kakvog spomena o povezivanju s brzom cestom Banja Luka-Gradiška niti je moguće povezivanje preko Bosanskog Grahova, kako je to Ministar najavio u svojoj izjavi za „Večernji list“. 

Zato se u Strategiji planira izgradnja brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude-granica Hrvatske i  još nekoliko projekata oko Mostara. 

Ovo je još samo jedan od brojnih dokaza zanemarivanja Livna i Hercegbosanske Županije i sustavnog prometnog izoliranja, koje je počelo s prekategorizacijom graničnog prijelaza Kamensko, zašto najveću odgovornost snosi HDZ BiH, odnosno njihovi čelnici iz HBŽ-a.

HDZ BIH putem svojih medija u predizborno vrijeme plasira obećanja i investicije, a u konačnici od toga nema ništa, jer to nije moguće ostvariti bez planiranja u strateškim dokumentima. 

Dokad ćemo živjeti od lažnih obećanja i vjerovati u lažna obećanja?

U nastavku donosimo tekst objavljen 30.6.2016. u „Večernjem listu“ pod naslovom „Brza cesta Mostar - Livno povezivat će tri županije“:

„Na listi 112 kapitalnih investicijskih projekata za FBiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, prometa, turizma i zaštite životne sredine našao se i projekt modernizacije i ubrzanja magistralne ceste Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Livno za čiju je realizaciju potrebno osigurati 89,000.000 KM, a za čiju su izgradnju potrebne tri godine.

Povezanost s RS i Hrvatskom

Ovaj je projekt od iznimne važnosti za bh. Hrvate zbog toga što povezuje tri većinske hrvatske županije HNŽ, ZHŽ i HBŽ. “Cilj ovoga projekta je povezivanje Mostara s Livnom, a potom bi se taj pravac spojio s Republikom Srpskom, preko Bosanskog Grahova s autocestom Gradiška - Banja Luka, a dalje bi se pravac povezao s Republikom Hrvatskom”, kazao je za “Večernjak” Denis Lasić, federalni ministar prometa i veza. „

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok