Austrijska organizacija HOPE'87 uz podršku pokrajine Upper Austria organizirala je 12. i 13. srpnja u kongresnom centru hotela Garden City u Konjicu drugi modul kontinuirane edukacije iz okupacione terapije za rehabilitacijske timove iz cijele Bosne i Hercegovine.

Rana detekcija

Drugi od modula pod nazivom "Okupacijska terapija i primjena elemenata art i muziko terapije u svrhu detekcije i intervencije kod osoba sa mentalnim smetnjama", otvorio prim. dr. Goran Čerkez ispred Federalnog ministarstva zdravlja i okupio je više od 30 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) iz FBIH i RS. Piše Oslobođenje.

- Današnja edukacija o primjeni elemenata art i muziko terapije dovesti će do uspješnijeg procesa rane detekcije i intervencije u oblasti mentalnog zdravlja. Kroz procese uvođenja art i muziko terapije se stvaraju preduvjeti za efikasnije prepoznavanje problema koji se javljaju kod djece jer komunikacija putem likovnog ili muzičkog izražaja je puno uspješnija nego klasična verbalna komunikacija. Dijete svoje emocije, osjećaje ,misli i sjećanja lakše ispoljava kroz likovnu i muzičku ekspresiju, izjavio je dr. Čerkez.

Stručnjak tima Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Livno, Ljubica Ćuk, mag. sestrinstva, sudjelovao na prvom ciklusu edukacije iz Art i muzikoterapije  s ciljem osposobljavanja za rad u okupacijskoj terapiji u svrhu detekcije i intervencije kod osoba sa mentalnim poteškoćama.

On je takođe dodao da ove metode se mogu koristiti i u obrazovnom sustavu, te zato imaju dodatnu vrijednost i zato upravo očekujemo da se nakon ove edukacije bolje uvežu centri za mentalno zdravlje i škole. Kroz satove likovnog i muzičkog bi se mogla uspješno provoditi rana detekcija, a to je jako bitno kada znamo da je u BIH transgeneracijska trauma već uveliko prisutna. To je i razlog što očekujemo od ove edukacije da osobe koje su je prošle nastave educirati i kolege iz obrazovnog sustava i da je zajedno primjenjuju.

Naravno, ova metoda nije usmjerena samo na djecu nego i na njihovu obitelj nastavnike, ali i cjelokupnu zajednicu jer primjena art i muziko terapije može biti i preventabilna, može nas zaštititi od samosagorijevanja u poslu kao što može biti važna u ranoj detekciji i tretmanu“.

Okupacijska terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu kojoj je cilj pomoći osobama sa invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život sa maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE'87 unaprijedit će teoretska i praktična saznanja o okupacijskoj terapiji članova rehabilitacijskih timova iz CBR i CMZ centara čime će se pružiti značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini.

Poboljšanje zdravstvenog sistema

Projekat pod nazivom "Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BiH" ima za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Prvi modul kontinuirane edukacije je odrzan 24. i 25. lipnja 2016. za rehabilitacijske timove iz centara za bazicnu rehabilitaciju u BiH.

Institucionalnu podršku projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

HOPE '87 od 1993. godine implementira projekte pomoći ugroženom stanovništvu u BiH, posebno u domenu zdravstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok