U nedjelju, 2. veljače na blagdan Svijećnice redovnici i redovnice u livanjskom kraju proslavili su dan posvećenog života. Svečano Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu slavio je fra Bogdan Jolić, član franjevačke samostanske zajednice na Gorici. Na početku Mise obavljen blagoslov svijeća nakon čega je uslijedila svečana procesija.

U popodnevnim satima u franjevačkom samostanu održan je susret svih redovnika i redovnica livanjskog kraja. Okupilo se šezdesetak članova ženskih i muških redovničkih zajednica, a riječi dobrodošlice uputio im je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Zahvalio je predavačima i svima koji su svojim sudjelovanjem obogatili ovaj susret.

Prigodno izlaganje održao je fra Bono Tomić, župnik u župi sv. Josipa u mjestu Trn kod Banje Luke. U prvom dijelu izlaganja govorio je na temu „Život u zajednici“, a u drugom o sakramentima kao vezu zajedništva i temeljima redovničkog života. U vezi sa životom u zajednici, najprije je spomenuo poteškoće takvog načina života i specifičnosti zbog kojih dolazi do poteškoća. Naglasio je da takav način života zahtjeva življenje u skladu srca, a temelj je sam Isus Krist koji je u svojoj zajednici odabrao dvanaest apostola, osoba veoma različitih karaktera. Kazao je da i u današnjim redovničkim zajednicama, kako muškim tako i ženskim, postoje različiti tipovi osoba koji možda ponekad i štete zajednici, ali s druge strane trebaju biti prihvaćeni kao osobe. Kao dva veoma važna razloga pripadnosti zajednici naveo je Isusa Krista, kao temelj kojeg svaki redovnik ili redovnica moraju imati u sebi, i osobni razlog. Kazao je da sam pojam zajednice upućuje na prvi razlog - za jedno, a to je Isus Krist. Spomenuo je poštovanje kao temeljno načelo za funkcioniranje suživota u zajednici.

U drugom dijelu predavanja fra Bono se osvrnuo na sakramente kao vez zajedništva koji su temelji redovničkog života. Prvenstveno je govorio o sakramentu ispovijedi ili pomirenju, te o sakramentu euharistiji ili pričesti. Na početku je istaknuo da je najveća vrednota zajednice redovnik ili redovnica koji ili koja treba živjeti za zajednicu da bi se živjelo od zajednice. Često je spominjao poniznost podsjetivši na biblijsku prispodobu o dva sina, od kojih se izgubljeni sin spasio kod Oca svojim poniženjem, a drugi sin koji je zbog nesavjesnog postupanja odbio prihvatiti izgubljenog brata, nakon bratova poniženja i kajanja, ostao je u svom egoističnom svijetu i svojoj umišljenosti. Naglasio je da je i za život današnjih redovničkih zajednica potreban je oprost kojeg dobivamo sakramentom pomirenja ili svete ispovijedi. Naglasio je da je sakrament euharistije sakrament zajedništva i bit liturgije. Na koncu se oskvrnuo na zapreke koje onemogućavaju zajedništvo, te pozvao na molitvu za izgradnju zajedništva i stvaranje pravog bratstva.

Nakon predavanja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u samostanu Školskih sestara franjevki na Gorici, a predvodio ga je fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene.

KTA

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok